Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

Reklama

1 jajko w koszulce

Bagietka

2 kawałki boczku

100 g szpinaku

100 g pora

100 g masła

30 ml oliwy

Sól morska

Czarny pieprz

Jak przygotować jajko w koszulce:

Jak przygotować jajka po benedyktyńsku:

Odetnij kawałek bagietki. Pora pokrojonego w półplasterki usmaż na oliwie. I maśle. Dodaj szpinak, dopraw. Usmaż boczek. Na pozostałym tłuszczu usmaż bagietkę.  Połż szpinak, boczek i jajko w koszulce  na pieczywie. Polej sosem holenderskim.

Sos holenderski

Składniki:

3 żółtka

Łyżka soku z cytryny

180 g masła

Sól morska

Czarny pieprz

2 łyżki białego wina

Zobacz, jak przygotować sos holenderski:

Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje