Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jabłko w roli głównej

Lubisz szarlotki? Poznaj nasze nowe przepisy na pyszne ciasta z jabłkami.

Ciasto amerykańskie

Składniki na 15 porcji: 4-5 średnich lekko kwaśnych i twardych jabłek, po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich lub dowolnych bakalii, 4 łyżki cynamonu, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, 2-3 łyżki kakao, 2 duże lub 3 małe jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, np. słonecznikowego, tłuszcz do posmarowania formy, bułka tarta, cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i zasyp je 1/2 szklanki cukru. Odstaw na 15 min, by puściły sok. Rodzynki zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieją, osącz. Orzechy drobno posiekaj, kilka odłóż do dekoracji.

2. Na jabłka wykładaj osączone rodzynki, orzechy, cynamon, pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, mleko i olej. Nie zmieniaj podanej kolejności, to bardzo ważne! Odstaw na 30 min i po tym czasie całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

3. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C na ok. 40 minut.

4. Gdy ciasto już wystygnie posyp je cukrem pudrem i udekoruj orzechami włoskimi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut

Porcja: 305 kilokalorii

Biszkopt z jabłkami

Składniki na 12 porcji: 5 jaj, szczypta soli, szklanka cukru, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5-6 średnich kwaskowych jabłek, łyżeczka cynamonu, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy, kilka lasek cynamonu do dekoracji

Przygotowanie:

1. Jajka umyj i osusz. Wbij je do dużej miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i ucieraj mikserem na puszystą masę aż do rozpuszczenia cukru. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszaj.

2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, posyp cynamonem i lekko wymieszaj (możesz je posłodzić do smaku).

3. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wylej 3/4 ciasta, ułóż na nim pokrojone jabłka i zalej pozostałym ciastem.

4. Blachę z jabłecznikiem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piecz ok. 40 minut.

5. Gdy ciasto wystygnie możesz je polukrować lub posypać cukrem pudrem z cynamonem i ozdobić laskami cynamonu. Możesz też przygotować pyszną polewę, którą ozdobisz ciasto. Potrzebne będzie 25 dag serka mascarpone oraz sok wyciśnięty z małej pomarańczy. Serek wystarczy wymieszać z sokiem pomarańczowym i posmarować nim wierzch wystudzonego ciasta.

Przygotowanie: 65 minut

Porcja: 275 kilokalorii

Szarlotka sypana

Składniki na 12 porcji: 3/4 kg jabłek, 3-4 łyżki cukru do prażenia jabłek, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki kaszy manny, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki twardej margaryny, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy, cukier puder

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj 3-4 łyżki cukru, cynamon i duś na małym ogniu 10 minut. Przestudź. Jeśli lubisz, możesz dodać do jabłek 2 łyżki rodzynek (wcześniej namocz je we wrzącej wodzie lub kieliszku rumu i osącz).

2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Nie dziw się, że ciasto jest sypkie - tak ma być.

3. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp 1/3 sypkiego ciasta, na to wyłóż połowę masy jabłkowej, na jabłka ponownie 1/3 część ciasta, znowu jabłka, a na koniec - resztę sypkiego ciasta. Twardą margarynę zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na wierzch ciasta.

4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C, wstaw blachę z ciastem i piecz około 45 minut.

5. Gdy szarlotka wystygnie posyp ją cukrem pudrem i udekoruj kuleczkami świeżego jabłka lub melona.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut

Porcja: 245 kilokalorii

Jabłkowa pychota

Składniki na 10 porcji: 3-4 średnie kwaskowe jabłka, 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, 8 jajek, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżek oleju np. słonecznikowego, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania blachy, cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz, usuń komory nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.

2. Jajka umyj ciepłą wodą, osusz. Wbij je do dużej miski, stopniowo dodawaj cukier i ucieraj, używając miksera lub drewnianej pałki, na puszystą masę - aż do rozpuszczenia cukru. Do utartej masy dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz olej i całość delikatnie wymieszaj.

3. Prostokątną blachę do pieczenia ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka (możesz także dodać inne owoce, np. morele, wiśnie, czereśnie, gruszki lub banany). Na owoce wylej przygotowane ciasto.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C, wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 40 minut przy użyciu termoobiegu.

5. Gdy ciasto przestygnie posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Możesz też polać je lukrem. Aby przygotować lukier wsyp do miseczki 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, dodaj 6-7 łyżek soku z cytryny lub wody i całość dokładnie utrzyj aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 300 kilokalorii

Świat i Ludzie 44/2011

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje