Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grzybowe specjały

Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

Krucha tarta z kurkami

Składniki: 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki jogurtu, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól cebulowa, 25 dag kurek, cebula, masło, pikantny sos paprykowy, 20 dag żółtego sera, rozmaryn, pieprz, papryczka chili do dekoracji.

Reklama

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dodaj oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek. Wylep plackiem spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty. Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut. Udekoruj papryczką chili i podawaj.

Wykwintne klopsiki w grzybowym sosie

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 4 łyżki startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy, sól i pieprz, cebula, 30 dag prawdziwków, szklanka bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietany 12 proc. 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, koperek.

Przygotowanie: Prawdziwki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i w miarę potrzeby dolewając do sosu wodę. Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Przed podaniem danie posyp koperkiem.

Makaron z borowikami

Składniki: 35 dag makaronu wstążki, szklanka bulionu warzywnego, łyżka suszonych pomidorów, 75 dag kurek, podgrzybków i borowików, starta skórka z cytryny, sól, pieprz, ulubione zioła.

Przygotowanie: Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki, wymieszaj z pomidorami pociętymi na paski, dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Nałóż na podgotowany makaron. Zalej ciepłym bulionem. Zapiekaj 20 minut w 200 ˚C. Przypraw ziołami.

Rydze na maśle

Składniki: 2 kg małych rydzów, 1/2 kg klarowanego masła, łyżka soli, pieprz.

Przygotowanie: Rydze dokładnie umyj i posól. Odłóż je na 15 minut, żeby puściły wodę, najpierw blaszkami do góry, a potem blaszkami do dołu - aby woda spłynęła. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej masło na patelni. Kładź rydze na mocno rozgrzanej patelni. Dopraw pieprzem. Smaż, odwracając grzyby co jakiś czas na drugą stronę. Podawaj z białą bułką i czosnkowym masłem z natką pietruszki.

Kieszonki z pieczarkami

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, białka z 2 jajek, sól i pieprz, masło, 1/2 szklanki mąki, 20 dag pieczarek, tarta bułka, natka.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, odcedź i zrób piure. Wymieszaj je z żółtkami i mąką. Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój. Uduś razem na patelni. Dopraw grzyby solą i pieprzem, dodaj natkę. Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na kwadraty. Nałóż na nie grzybowy farsz. Brzegi kieszonek sklej białkiem, obtocz w tartej bułce. Smaż na maśle z obu stron.

Składniki: 60 dag mieszanych leśnych grzybów, pół pęczka włoszczyzny, 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdki, świderki), 5 szklanek bulionu warzywnego, 3 łyżki masła, pół pęczka natki, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., ziele angielskie, 3 listki laurowe, sól i pieprz.

Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion. Dodaj listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotuj kilka minut. Oczyść grzyby, pokrój je w plasterki, podduś na patelni na maśle. Do gotującego się bulionu wsyp makaron. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj grzyby i gotuj, aż składniki będą miękkie. Zapraw zupę śmietaną. Posól, popieprz, przed podaniem udekoruj natką.

Wieprzowina w piwie z grzybami

Składniki: 60 dag udźca wieprzowego, cebula, 20 dag świeżych grzybów, 2 łyżki oleju do smażenia, łyżka cukru, łyżka musztardy, łyżka mąki, 2 szklanki jasnego piwa, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., tymianek, liście laurowe, sól i pieprz.

Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę i dopraw pieprzem. Obierz cebulę, drobno posiekaj, oczyść grzyby i pokrój na większe kawałki.Rozgrzej w rondelku olej i przyrumień na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż je. Wsyp cukier, a kiedy się skarmelizuje, dodaj musztardę i mąkę. Podlej piwem, wrzuć listek laurowy, przykryj i duś wieprzowinę na półmiękko. Dodaj grzyby, tymianek i duś dalej do miękkości. Dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Podawaj z podsmażonymi gnocchi ziemniaczanymi.


 

Dowiedz się więcej na temat: kurki | tarta z grzybami | makaron z borowikami | zupa grzybowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje