Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gotowe na czas

To usprawiedliwienie właśnie straciło ważność. Przeprowadziliśmy test i wiemy.

Dobrze jest jeść dobrze. Nie tylko w weekend lub z okazji świąt, ale na co dzień. Ha, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, bo żeby gotować smacznie, potrzebne są umiejętności i dużo czasu.że w pół godziny bez wysiłku można przyrządzić pyszny, rodzinny posiłek. Głodni? Czas, start!

Makaron ryżowy z brokułami

Reklama

 (na 4 porcje)

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 400 g makaronu ryżowego, 500 g brokułów, 400 ml bulionu drobiowego, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, odrobina sosu rybnego, odrobina jasnego sosu sojowego, szczypta białego pieprzu, 2 łyżeczki wody, garść uprażonych płatków chili, limonka podzielona na łódeczki, potrzebny będzie wok

Umyj brokuły, osusz i podziel na mniejsze cząstki. Jeśli mają liście, posiekaj, sparz i odstaw. Wymieszaj ugotowany makaron z ciemnym sosem sojowym i pieprzem. Rozgrzej wok i wrzuć do niego makaron. Smaż przez 2-3 minuty, dodaj łyżkę lub dwie oleju arachidowego, wymieszaj. Przełóż makaron do miski. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne 2 minuty.

Zalej całość bulionem, dopraw sosem rybnym i jasnym sosem sojowym. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą z dwiema łyżkami wody i połącz z brokułami. Doprowadź całość do wrzenia i smaż jeszcze 1-2 minuty. Na koniec wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż danie do miseczek i podawaj posypane płatkami chili z dodatkiem cząstek limonki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje