Przejdź na stronę główną Interia.pl

Goście, goście!

Na nasze urodzinowe przyjęcie chcieliśmy zaprosić Czytelniczki w wyjątkowe miejsce. Mamy w Warszawie restaurację, w której można się przekonać, że "lepszy mazurskiej owcy kęsek lada jaki, niźli zamorskie przysmaki". Do Zielonego Niedźwiedzia idzie się, by dobrze zjeść i uradować serce, że młodzi szefowie kuchni potrafią gotować po mistrzowsku i po polsku. Sebastian Olma przygotował dla Was jubileuszowe menu.

Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem

(dla 4 osób)

Reklama

Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi

Poziom trudności: 1

Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych najlepszej jakości, 1 duże jabłko (jak najtwardsze), 4 cebulki szalotki, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 łyżeczki białego octu winnego, pół łyżeczki mielonego czarnego kardamonu

Do smaku: sól, pieprz, cukier

Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi

Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone.

Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Cebulki szalotki obierz, posiekaj w kosteczkę.

Jabłko i cebulkę wrzuć do miseczki, wymieszaj. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i biały ocet winny.

Dopraw sos kardamonem, solą, pieprzem i cukrem, powinien mieć wyrazisty kwaskowo-korzenny smak.

Pokrój filety śledziowe na mniejsze kawałki. Na talerz nałóż porcję śmietany, ułóż na niej porcję śledzia.

Przed podaniem możesz dodać kilka kaparów, pokrojoną w łódeczki marynowaną cebulkę i koperek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje