Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gofry gryź!

Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

Cytrusowe gofry z miodowym jogurtem i sałatką owocową

(na 16 gofrów)

Reklama

Czas przygotowania: 3 godziny + noc

Poziom trudności: 2

Składniki: 500 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g miodu

Na gofry: 10 g suchych drożdży, 125 g masła, 450 ml mleka, 450 g mąki pszennej, 80 g drobnego cukru, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 1/2 grejpfruta, 50 ml soku pomarańczowego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sałatka z cytrusów: 250 g cukru, 125 ml soku pomarańczowego, drobno stara skórka z 2 pomarańczy, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 2 mandarynki liście mięty i pistacje do podania

Miodowy jogurt: wymieszaj jogurt z miodem. Przelej masę do sitka, połóż je na misce i wstaw do lodówki na noc.

Ciasto na gofry: w kubku wymieszaj drożdże ze 125 ml letniej wody. W rondlu na małym ogniu rozgrzej masło, dolej mleko, zagrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj rozczyn drożdżowy. W dużej misce/garnku połącz mąkę, cukier, skórkę cytrusów i szczyptę soli. Zrób w środku wgłębienie, dodaj mieszankę mleczną i sok pomarańczowy.

Mieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw na 2 godziny, powinna podwoić objętość. Wtedy dodaj jajka z proszkiem do pieczenia i znów wymieszaj.

Piecz gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem po 4-5 minut. Gdy się pieką, przygotuj sałatkę z cytrusów.

W rondlu na średnim ogniu zagotuj cukier z sokiem, skórką z pomarańczy i 200 ml wody, zmniejsz ogień, gotuj 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny. Odstaw syrop do ostygnięcia.

Obierz pomarańcze, grejpfrut, mandarynki i podziel je na cząstki. Gofry podawaj z kawałkami owoców polanymi syropem, z dodatkiem miodowego jogurtu posypanego miętą i pistacjami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje