Przejdź na stronę główną Interia.pl

Galareta mięsna

To jedna z najpopularniejszych polskich przystawek, ale nie każdy zna sekrety jej przygotowania. Sprawdź, jak przygotować pyszną galaretę bez dodatku żelatyny.

Składniki:

Reklama

1,8 kg golonki

1,8 kg pręgi wołowej

8 ząbków czosnku

400 g marchewki

700 g cebuli

2 listki laurowe

10 g natki pietruszki

Sól, pieprz

Zobacz, jak krok po kroku przygotować galaretę:

Wrzuć mięso do gotującej wody. Dodaj marchewkę, cebulę, przyprawy. Po 6 godzinach wyjmij cebulę i gotuj kolejne 4 godziny. Regularnie szumuj wywar. Odfiltruj bulion, przepuszczając przez papierowe ręczniki. Dodaj czosnek. Wyłóż naczynie folią spożywczą. W naczyniu umieść listki pietruszki i mięso oddzielone od kości. Zalej mięso bulionem. Wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje, wyłóź ją na półmisek. Podawaj z chrzanem lub musztardą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje