Przejdź na stronę główną Interia.pl

Francja elegancja

Francuzi doprowadzili gotowanie do poziomu jednej ze sztuk. Dlatego przez wieki ich dania królowały na dworach Europy. Teraz mogą także na twoim stole.

To jedna z najbardziej wykwintnych kuchni, z której inspiracje czerpie cały świat. Jednak znajdziemy tam dania nie tylko z tzw. wysokiej kuchni (franc. haute cuisine), ale też prostsze, lżejsze i nie wymagające dużego kunsztu kucharskiego - nowej kuchni (franc. nouvelle cuisine).

Reklama

Różnorodność kuchni francuskiej przejawia się też w składnikach - owoce morza, wołowina, świeże warzywa i zioła. Warto więc bliżej się przyjrzeć potrawom, które sprawią, że i w twoim domu zapanuje francuski szyk na talerzach. Tym bardziej, że niektóre dania, jak omlet, zupa cebulowa czy pasztet, nie są nam obce i zadomowiły się także nad Wisłą. WBS

Wołowina po prowansalsku

Składniki na 6 porcji: 800 g udźca wołowego, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 50 ml oliwy z oliwek, 500 ml białego wina, sól, mielony czarny pieprz, 2 czerwone cebule, 4 marchewki, 250 g pomidorów, 100 g czarnych oliwek, 250 g bekonu, olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego, gotowane ziemniaki jako dodatek.

Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Mięso z czosnkiem włóż do naczynia, dodaj liście laurowe, listki tymianku i rozmarynu. Dodaj oliwę i wino. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Naczynie nakryj folią i włóż na noc do lodówki. Cebulę pokrój na ósemki, marchewki, pomidory i oliwki w plasterki. Bekon pokrój na plastry.

Wyjmij mięso, nie wylewaj marynaty! Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i na dno połóż część mięsa. Poprzekładaj bekonem, cebulą, pomidorami i marchewką. Górna warstwa - mięso. Całość oblej marynatą. Naczynie nakryj i piecz w piekarniku 2 godziny w temperaturze 170 st. C. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Zupa Pistou

Składniki na 4 porcje: cebula, 200 g marchwi, pół cukinii, 3 łyżki oliwy, 250 g pomidorów z puszki, 800 g bulionu warzywnego, 150 g fasolki szparagowej, 50 g groszku, 60 g makaronu, 150 g pomidorków cherry, sól, pieprz, 4 łyżeczki bazyliowego pesto, 60 g żółtego sera.

Przygotowanie: Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i wyżłób nasiona. Pokrój w małe kawałki i podsmaż na oliwie. Zalej warzywa pokrojonymi pomidorami i bulionem. Gotuj przez ok. 10 minut. Fasolkę pokrój w kawałki i razem z groszkiem i makaronem dodaj do garnka. Gotuj zupę, aż makaron zmięknie. Pomidorki pokrój w małe kawałki i podgrzej chwilę w zupie. l Dopraw zupę solą i pieprzem i odstaw. Do talerzy dodaj trochę pesto i tarty ser.

Tarta tatin

Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć twardsze ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtka. Owiń je folią i odłóż na chwilę do lodówki. Obierz jabłka, pokrój w ósemki i wykrój gniazda nasienne. Do formy na ciasto wsyp cukier i skarmelizuj. Potem wmieszaj do karmelu stopniowo 30 g masła i gotuj przez chwilkę.

Zdejmij formę z kuchenki. Na karmelu ułóż obok siebie kawałki jabłek i dociśnij.  Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim jabłka. Krawędzie ciasta wciśnij wzdłuż krawędzi formy. Piecz przez 35 min w temp. 180℃st. C. Przed wyjęciem z formy odstaw ciasto na 5 minut, aby wystygło. Przykryj formę dużym talerzem i szybkim ruchem obróć placek ciastem w dół.

Przegrzebki na szparagach


Składniki: 500 g przegrzebków, pęczek zielonych szparagów, pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej, łyżka soku pomarańczowego, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałązka rozmarynu do dekoracji.

Przygotowanie: Przygotuj 4 arkusze (30 x 30 cm) pergaminu lub folii aluminiowej. Obierz szparagi i blanszuj przez minutę w lekko osolonej wodzie. Masło utrzyj z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Do sosu dodaj sól i pieprz. Na każdym arkuszu ułóż po równo przegrzebki i szparagi. Dodaj sos. Zawiń dokładnie, by nie wypływał sos. Zapiekaj 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z folii udekoruj gałązkami rozmarynu i podawaj na ciepło.


Dowiedz się więcej na temat: wołowina po burgundzku | kuchnia francuska | Tarta Tatin | pistou

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje