Przejdź na stronę główną Interia.pl
Dzisiaj na kolację, jutro na obiad

Martha Stewart radzi

Sos pomidorowy nabierze bardziej greckiego charakteru, jeśli dodasz oliwki Kalamata, ser feta, kapary i oregano. Odłóż nieco krewetek i fety na jutrzejszy lunch.

Makaron z pomidorami, krewetkami i serem feta

Porcje: 4

Reklama

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:

Sól, pieprz

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 cebula, posiekana

3 zgniecione ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano

1 puszka pomidorów bez skórki

1 puszka sosu pomidorowego

1/3 szklanki posiekanych oliwek

1 łyżka kaparów

35 dag penne rigate

70 dag dużych krewetek

20 dag fety

1.  Ustaw duży garnek z osoloną wodą na ogniu. W średniej wielkości rondelku rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj cebulę i czosnek, mieszaj, aż będą miękkie (ok. 5 minut). Dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Po 30 sekundach dodaj pomidory, sos pomidorowy, oliwki i kapary. Gotuj, rozdrabniając łyżką pomidory, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Zachowaj 2/3 sosu pomidorowego do zapiekanych krewetek.

2. W tym czasie ugotuj makaron al dente, odcedź. Dwie łyżki oliwy rozgrzej w garnku. Dodaj 35 dag krewetek, smaż 1-2 minuty. Przerzuć makaron do garnka z krewetkami i dodaj nieco sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj posypane pokruszoną fetą.

Pozostałe składniki przechowuj do następnego dnia w lodówce w odrębnych pojemnikach.

Zapiekane krewetki

Porcje: 4

Rozgrzej grill z rusztem ok 10 cm od grzałek. Rozdziel krewetki do 4 kokilek, zalej pozostałym sosem i posyp pokruszoną fetą. Zapiekaj, aż krewetki będą nieprzejrzyste a ser złoto-brązowy. Podawaj z grzankami i sałatką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje