Reklama

Dyniowe wypieki

Wykorzystajmy sezon na dynię i cieszmy się jej smakiem w domowych słodkościach.

Lekka babka

Czas przygotowania: około 90 minut.

Składniki:

- 50 dag dyni

- 22 dag masła

- 20 dag drobnego cukru

- sól

- 1 torebka cukru wanilinowego

- 5 jajek

- 40 dag mąki krupczatki

- 1 proszek do pieczenia

- 6 dag rodzynków

- masło i mąka krupczatka do formy

Przygotowanie

1. Dynię obrać i usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować resztę wody. Przestudzić, zmiksować i odmierzyć 35 dag.

Reklama

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Stopniowo wbijać po jednym jajku. Na zmianę dodawać w porcjach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przecier dyniowy. Wsypać rodzynki.

3. Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 45 minut. Babkę podawać przyprószoną cukrem pudrem i z kwaśną śmietaną.

Kakaowiec z orzechami

Czas przygotowania: 70 minut.

Składniki:

- 50 dag mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- sól

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka cynamonu

- 3 jajka

- 20 dag drobnego cukru

- 150 ml oleju

- 30 dag dyni

- 5 dag orzechów włoskich

- 8 g rodzynków

- tłuszcz i mąka do formy

- śmietana kremówka i kawałki dyni z kompotu do dekoracji

Przygotowanie

. 1Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać sól, kakao i cynamon. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo olej, a potem sypkie składniki.

2. Do masy dodać dynię startą na bardzo drobnych oczkach, posiekane orzechy oraz rodzynki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i napełnić masą dyniową.

3. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 45 minut. Przed podaniem wystudzony placek udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką i kawałkami dyni z kompotu.

Ciasto piernikowe z migdałami

Czas przygotowania: 75 minut.

Składniki:

- 25 dag miąższu dyni

- 15 dag drobnego cukru

- 2 jajka

- 200 ml czerwonego wina

- 80 g obranych migdałów

- 50 ml oleju

- 25 dag mąki krupczatki

- 2 łyżki kakao

- 1 proszek do pieczenia

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- sól

- 10 dag gorzkiej polewy czekoladowej

- kawałki dyni z kompotu i migdały do udekorowania ciasta

Przygotowanie

1. Miąższ dyni oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce. Delikatnie wymieszać z cukrem, szczyptą soli, jajkami, winem, posiekanymi migdałami i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy dyniowej, cały czas mieszając. Wsypać kakao i przyprawę do piernika.

2. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut. Gdy wystygnie, posmarować piernik roztopioną polewą czekoladową. Pokroić ciasto na kawałki. Udekorować migdałami i kawałkami dyni z kompotu.



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy