Przejdź na stronę główną Interia.pl

Desery truskawkowe

Odnajdziesz w nich smak dzieciństwa.


Panna cotta

Reklama

Składniki na 4 porcje: 2 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 50 dag śmietany kremówki, 7,5 dag cukru, 50 dag truskawek, 2-3 łyżki miodu np. lawendowego, 1-2 łyżki soku cytrynowego, listki mięty do dekoracji.

Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodać do śmietany. Wsypać cukier i podgrzać. Wyjąć strączek wanilii, a do ciepłej śmietany dołożyć żelatynę i mieszać, aż się całkiem rozpuści. Śmietanę rozlać do 4 szklaneczek (150 ml). Wstawić je na noc do lodówki.

Pokroić w plasterki 1/4 truskawek. Pozostałe zmiksować na gładko z miodem i przyprawić sokiem z cytryny. Nieco sosu nalać do szklaneczek z deserem, resztę sosu serwować osobno w sosjerce. Przed podaniem deser ozdobić plasterkami truskawek i listkami mięty.

Muffinkowe biedroneczki

Składniki na 15 porcji: 35 dag mąki, 15 dag cukru, 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, 175 ml mleka, 150 ml oleju, 125 g truskawek, sos truskawkowy, 1 łyżeczka żelatyny, pół tabliczki deserowej czekolady.

Truskawki pozbawić szypułek i pokroić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia połączyć z cukrem i solą. Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. Suche składniki połączyć ze składnikami mokrymi i delikatnie (możliwie jak najkrócej) wymieszać je ręką. Dołożyć pokrojone truskawki i delikatnie je wmieszać (ręką). Masę nakładać do foremek muffinkowych. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć z sosem truskawkowym. Kiedy sos zacznie tężeć, polać nim schłodzone muffinki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować nią muffinki, rysując biedroneczki.

Pucharek ryżowy

Składniki na 2-3 porcje: 0,5 l litra mleka, 15 dag ryżu (okrągłe ziarna), 1 laska wanilii, 2 łyżki cukru, 25 dag truskawek, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 3 łyżki winiaku, 10 dag śmietany kremówki.

Laskę wanilii rozciąć, zeskrobać rdzeń i razem ze strączkiem wrzucić do mleka i zagotować. Wyjąć strączek wanilii, wsypać cukier i ryż. Zamieszać, a gdy mleko zawrze, zmniejszyć płomień i gotować, aż ryż lekko się rozgotuje. Wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i winiakiem. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z żółtkami. Wystudzony ryż nałożyć do pucharków. Polać przygotowanym sosem i obłożyć cząstkami truskawek.

Zapiekanka serowa

Składniki na 4 porcje: 5 dag masła, 3 jajka, 4 dag kruchych ciastek migdałowych, 50 dag mielonego twarogu, skórka otarta z 1 cytryny, rdzeń z 2 lasek wanilii, 4 łyżki kaszy manny, 4 żółtka, 6 dag cukru, 30 dag truskawek, 4 łyżki soku pomarańczowego, tłuszcz i cukier do formy.

1Masło stopić. Ciastka migdałowe pokruszyć w malakserze. Twaróg wymieszać z żółtkami, skórką cytrynową, rdzeniem wanilii i kaszką manną. Dodać stopione masło. Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać do masy serowej. Wsypać okruszki ciasteczek i delikatnie przemieszać.

Żaroodporną formę (poj. 1 l) posmarować tłuszczem i oprószyć cukrem. Na spodzie rozsmarować masę serową. Formę wstawić do większego naczynia napełnionego do połowy wodą. Zapiekać około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Truskawki przekroić na połówki, skropić sokiem pomarańczowym. Gotową zapiekankę posypać truskawkami. Od razu podawać.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje