Przejdź na stronę główną Interia.pl

Desery na upały

Orzeźwiająco mroźny i przepysznie słodki - wymarzony deser na gorące, letnie popołudnie.

Koktajl jagodowy

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki jagód, 1 l mleka (jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki), 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru do smaku i do dekoracji brzegów naczynia, 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, biszkopty do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Jagody oczyść z szypułek i liści. Przełóż do miseczki, zalej letnią wodą i mocz przez kilkanaście minut a potem dokładnie opłucz je wartkim i bardzo ciepłym strumieniem bieżącej wody. Osącz na sitku.

2. Mleko, jogurt, kefir lub maślankę zmiksuj z cukrem z prawdziwą wanilią, dodaj jagody i nadal miksuj przez minutę lub dłużej, aż składniki spienią się. Jeśli koktajl jest kwaskowy w smaku, możesz go dosłodzić zwykłym cukrem i jeszcze chwilę miksować blenderem.

3. Wokół brzegów szklanek zrób ozdobny paseczek. W tym celu do jednego spodeczka wlej sok z cytryny, a na drugi wysyp cukier. Zanurzaj brzegi szklanek najpierw w soku, a następnie w cukrze i pozostaw do wyschnięcia.

4. Gdy brzegi zaschną, ostrożnie przelej koktajl do wysokich szklanek i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj mocno schłodzone od razu po wyjęciu z lodówki. Koktajl możesz udekorować małymi biszkopcikami, kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu oraz całymi gałązkami porzeczek.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut

Porcja: 190 kalorii

Lekki torcik truskawkowy

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt: 6 jajek, po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem: 30 dag truskawek, 2 szklanki śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru, 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny, skórka i sok z jednej cytryny, cukier puder, listki mięty lub melisy

Przygotowanie:

1. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Kilka odłóż do dekoracji. Pół szklanki przegotowanej wody wymieszaj z sokiemz cytryny.

2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz w 180° C 35-45 min. Odstaw do wystudzenia.

3. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i przestudź. Kremówkę ubij mikserem na sztywno. Truskawki zmiksuj z cukrem na mus i połącz z ubitą śmietanką. Dodaj żelatynę i delikatnie wymieszaj. Masę włóż do lodówki na tak długo, aż zacznie tężeć.

4. Biszkopt przekrój na dwa placki. Pierwszy nasącz wodą z sokiem z cytryny. Wyłóż masę truskawkowo-śmietanową i przykryj drugim plackiem. Wierzch posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z cytryny, kawałkami truskawek oraz listkami świeżej mięty.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 310 kalorii

Sorbet cytrynowy

Składniki na 6 porcji: 20 dag cukru, 425 ml wody, 6-9 cytryn, listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

1. Do garnka o grubym dnie wlej wodę, wsyp cukier i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy cukier zupełnie się rozpuści, zwiększ płomień. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj bez mieszania ok. 10 minut, aż powstanie syrop (bardzo uważaj, aby się nie przypalił).

2. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem i osusz. Możesz je wałkować na blacie, delikatnie uciskając dłonią, dzięki czemu wyciśniesz z nich więcej soku. Za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz 4 cytryny. Syrop zdejmij z ognia i dodaj do niego skórki. Wystudź przez co najmniej godzinę. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę na drobnej tarce i odłóż do dekoracji. Z pozostałych cytryn wyciśnij sok. Odmierz 425 ml soku, dodaj go do wystudzonego syropu i dokładnie wymieszaj.

3. Mieszankę przelej do mrozoodpornego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny, nie przykrywaj. Gdy zacznie zamarzać, przełóż ją do miski i wymieszaj widelcem (lub mikserem) na gładką masę. Wstaw do zamrażarki, a po 30 min ponownie wymieszaj lub zmiksuj. Czynność tę powtarzaj kilka razy - w ten sposób rozbijasz tworzące się kryształki, dzięki czemu lody będą miały kremową konsystencję.

4. Lody podawaj w schłodzonych pucharkach, udekorowane startą skórką z cytryny i listkami mięty.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 195 kalorii

Biszkopciki z lodami

Składniki na 8 porcji:

Na ciasto i dekorację: 5 jajek, szczypta soli, 12 dag cukru, 13 dag mąki, skórka otarta z dwóch cytryn, kilka listków melisy, kilka plastrów pomarańczy, 8 kulek lodów waniliowych

Na nadzienie: 2 łyżki żelatyny, 200 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 300 ml śmietanki kremówki, 2 pełne łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier i żółtka. Wsyp mąkę wymieszaną ze skórką cytrynową i delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylewaj po 3-4 łyżki ciasta, tworząc koła. Piekarnik rozgrzej do 200° C. Piecz biszkopciki 10-15 min. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 l wrzątku, przestudź. Do miski wlej jogurt, dodaj 3 łyżki cukru, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przestudzoną żelatynę połącz z masą jogurtową i odstaw do stężenia. Do drugiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę kremówkę i ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz tężejącą masę jogurtową i delikatnie wymieszaj.

3. Biszkopciki nadziewaj powstałą masą (możesz do tego użyć szprycy cukierniczej) i składaj na pół. Podawaj z lodami, udekorowane plastrami pomarańczy i listkami melisy.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Porcja: 350 kalorii

Świat i Ludzie 28/2011

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje