Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z jajem

Jajko w postaci omletu, „oczka” rolady lub jako dodatek do zupy.

Ziemniaczanka z kaszą

Reklama

Składniki na 4 porcje: 50 g kaszy jęczmiennej, 400 g ziemniaków, 1 cebula, 200 g włoszczyzny, 1-2 łyżki smalcu, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżki mąki, ok. 1,2 l wywaru warzywnego, 1 jajko, 4 jajka na twardo, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszony majeranek (wedle upodobania)

1. Kaszę opłukać, ugotować w posolonej wodzie (najlepiej w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. By ugotować na sypko, stosuje się proporcje: 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy jęczmiennej). Odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ziemniaki i inne warzywa (marchew, seler, pietruszka itp.) obrać, pokroić w kostkę.

2. W garnku rozgrzać smalec, podsmażyć na nim cebulę. Dodać jarzyny (oprócz ziemniaków), obsmażyć je, doprawić kminkiem. Oprószyć mąką, wymieszać. Zalać wywarem, zagotować. Dodać ziemniaki, a gdy zmiękną, wmieszać do zupy 1 ubite jajko. Wsypać kaszę, wymieszać. Zupę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem. Serwować z jajkiem na twardo.

Spaghetti na omlecie

Składniki na 4 porcje: 250 g makaronu spaghetti, 6 jajek, 150 g pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 gałązka szałwii, 2 łyżeczki kaparów, 1 wiązka rukoli, 100 g mozzarelli, sól, pieprz

1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Do miski wbić jajka, rozkłócić je widelcem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe opłukać, osuszyć, przekroić na połówki.

2. Na dużej patelni (z odłączaną rączką) rozgrzać oliwę. Wlać rozkłócone jajka i okrężnym ruchem patelni rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Gdy zaczną się ścinać, rozłożyć na nich spaghetti i pomidorki koktajlowe. Chwilkę jeszcze smażyć na małym ogniu.

3. Patelnię zdjąć z ognia, odłączyć rączkę. Omlet posypać posiekaną szałwią, kaparami, listkami rukoli i startą mozarellą. Pod rozgrzanym grillem w piekarniku zapiekać jeszcze 3-5 minut. Od razu podawać.

Rolada z kiełbasą

Składniki na 8 porcji: 4 jajka na twardo, 1 mała cebula, 1 dojrzałe jabłko, 100 g szynki, 1 pęczek natki pietruszki, 600 g kiełbasy "metki", kilka kropli tabasco, ok. 50 g bułki tartej, 500 g mrożonego ciasta francuskiego, pieprz, sól, 1 jajko do posmarowania

1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Schłodzić je i obrać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko cienko obrać, przekroić, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać listki.

2. Kiełbasę "metkę" (z drobno mielonego mięsa z przyprawami, o dobrej smarowności) wycisnąć ze skórki do miski. Dodać posiekaną cebulę, jabłko i szynkę. Doprawić sosem tabasco (w razie potrzeby także pieprzem i solą), wymieszać, zagęścić bułką tartą.

3. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubszy płat. Rozsmarować na nim farsz mięsny. Na farszu porozkładać listki pietruszki, pośrodku ułożyć jajka. Dość ciasno zwinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę ułożyć na blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 40 minut.

4. Roladę przełożyć na półmisek, pokroić w dość grube plastry. Udekorować natką pietruszki, kaparami bądź pomidorkami koktajlowymi.

Życie na gorąco 3/2012

Dowiedz się więcej na temat: omlet | jaja | spaghetti

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje