Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dania z dynią

W kuchni sprawdzi się odmiana hokkaido.

Cannelloni nadziewane dynią

Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag szpinaku, 70 dag dyni, 2 łyżki oleju, 10 dag bekonu (plastry), 20 dag sera ricotta, sól, 2 żółtka, pieprz, cukier, 25 dag makaronu cannelloni (grube rurki), 3,5 dag masła, 3,5 dag mąki, 350 ml bulionu warzywnego, 250 ml mleka, sok z cytryny, pół pęczka tymianku, 5 dag parmezanu.

Reklama

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Szpinak opłukać, drobno pokroić. Dynię pociąć na cząstki, usunąć pestki, miąższ odciąć od skóry i pokroić w kosteczkę. Plasterki bekonu pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać połowę bekonu, smażyć 8 minut. Dodać 2/3 miąższu dyni i szpinak. Smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z serkiem ricotta i żółtkami. Nadzienie przełożyć do szprycy, napełnić nim makaronowe rurki.

Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać pozostały bekon, krótko podsmażyć. Oprószyć mąką, zalać bulionem i mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Sos przyprawić pieprzem, solą i odrobiną soku cytrynowego. Wymieszać z posiekanymi listkami tymianku.

Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarować 1/3 przygotowanego sosu. Ułożyć obok siebie połowę napełnionych farszem makaronowych rurek. Polać je 1/3 sosu. Przykryć pozostałymi rurkami i posmarować resztą sosu. Parmezan drobno zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi kosteczkami dyni. Posypać tym wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 45 minut. Przed podaniem danie udekorować listkami tymianku.

Dyniowa zupa-krem

Składniki na 4 porcje:  4 małe dynie hokkaido (80 dag - 1 kg), 1 średnia cebula, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/4 pora, 1 papryczka chili, sól, 1 łyżka oleju, pieprz, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 20 dag śmietany kremówki. 2-3 łyżki pestek dyni, olej z pestek dyni.

Dynię umyć, odciąć wierzchy, wydrążyć. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w małe kawałki. Cebulę, marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. Por drobno pokroić. Chili oczyścić z pestek, posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa, smażyć na dużym płomieniu 1-2 minuty. Zalać winem, gotować 2 minuty. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20-30 minut.

Pestki dyni zrumienić bez tłuszczu. Odłożyć 4 łyżki śmietany, resztę wlać do zupy. Zmiksować na gładko, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do dyniowych łupinek. Każdą porcję zupy udekorować kleksem śmietany, skropić dyniowym olejem i posypać pestkami dyni.

Czeska krajanka dyniowa

Składniki na 16 porcji: 500 g mąki krupczatki, 1 jajo, 1 łyżka smalcu, 80 g cukru pudru, mleko wg potrzeby. Krem:  800 g miąższu z dyni, 1 łyżeczka soli, 3 jajka, 500 g twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, mąka kukurydziana, 100 ml słodkiej śmietany, cukier puder do posypania.

Z mąki, jajka, smalcu, cukru i małej ilości ciepłego mleka zagnieść twardsze ciasto (uwaga! jeżeli chcemy otrzymać ciasto w wersji na słono, zrezygnujmy z cukru). Podzielić je na 3 części.

Miąższ dyni zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Potem odsączyć z soku. Przełożyć do miski, dodać twaróg, ubite jajka, kwaśną śmietanę i razem wymieszać.

Wszystkie trzy części ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Formę do pieczenia natłuścić. Wylepić jednym płatem ciasta. Posmarować połową kremu dyniowego, posypać mąką kukurydzianą (uprażoną bułką tartą). Przykryć drugim płatem. Rozsmarować pozostały krem. Posypać mąką kukurydzianą. Przykryć trzecim płatem. Wierzch posmarować śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do przyrumienienia. Przed podaniem ciasto w wersji słodkiej posypać cukrem pudrem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje