Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czosnek w kuchni

Jego ostry, wyrazisty smak i zapach są w kuchni niezastąpione. A dzięki obecności anicyliny, jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie działa bakteriobójczo.

Czosnek to wspaniały dodatek do wszystkich dań, a szczególnie do zup, mięs, zapiekanek, pieczywa, sosów i dipów. Jedzmy go jesienią, bo wzmacnia organizm.

Reklama

Pewnie nie podejrzewasz, że zupa czosnkowa to wspaniała alternatywa dla wegetarian. Czosnek i pomidory nadadzą jej ostry, wyjątkowy smak. Do czosnkowego bulionu potrzebujesz kilku główek czosnku, cebulę, pietruszkę, selera, marchew i pomidory. Przyprawy to liść laurowy, pieprz, tymianek, sól i koper włoski. Z tych składników gotujemy bulion, podajemy go jako rosół.

Proste sposoby

Czosnek stosowany do tłustych mięs (np. do wieprzowiny) znacznie poprawia ich smak.

Do dań mięsnych najlepiej utrzeć czosnek z solą, majerankiem, bazylią, cząbrem i szałwią. Spróbuj zrobić tym sposobem boczek. Natrzyj go pastą z czosnku z przyprawami, owiń folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Potem przełóż boczek na rozgrzany tłuszcz i obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj szklankę wody i duś przez godzinę. Podawaj na zimno, pokrojony w plasterki z dodatkiem marynowanych pikli.

Ostry akcent

Jeśli pieczesz szynkę wieprzową, to oprócz natarcia jej przyprawami, możesz dodatkowo włożyć czosnek do środka pieczeni. Robimy to przez nacięcia szpikulcem i w powstałe otwory wciskamy ząbki czosnku.

Drobno pokrojony zwykle jemy na kanapce z wędliną czy serem, możemy też dodawać do sałatki z pomidorów. Jednak dzienna dawka nie powinna przekraczać 2-3 ząbków.

Pasta do chleba

Czosnek w trakcie pieczenia traci swój ostry smak, jest pyszny. Odcinamy górne części główek tak, by widoczne były ząbki. Pieczemy je przez godzinę w naczyniu żaroodpornym skropionym olejem. Czosnek można też lekko posolić i polać octem balsamicznym. Podajemy na stół, gdy będzie miękki i lekko zarumieniony.

Pieczony czosnek można rozgnieść z oliwą i w ten sposób powstanie pasta do chleba i do grzanek. Na to kładziemy pokrojonego w kostkę pomidora, przyprawionego oliwą i bazylią.

Forum: Domowe sposoby na jesienne przeziębienie [kliknij]

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta [kliknij]

Przepisy na pyszne dania z czosnkiem

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | właściwości czosnku | dip czosnkowy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje