Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czekoladowa rozkosz

Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Nic dziwnego, bo nie tylko jest pyszna, ale też poprawia humor. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.

Duet śmietanowo-czekoladowy

Składniki na 15 porcji: Na ciasto: 7 jajek l 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 8 dag czekolady gorzkiej. Na krem i dekorację: 50 dag owoców np. winogrona, wiśnie z kompotu, 60 dag śmietanki kremówki 30 proc., 30 dag białej czekolady, 2 łyżki żelatyny, 5 dag czekolady deserowej.

Reklama

Jajka dokładnie umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Obie mąki wymieszaj z kakao oraz czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj, by masa nie opadła. Z ciasta upiecz 3 blaty. Każdy piecz 10-15 minut w temperaturze 180° C. Wystudź.

Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Białą czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Do 3/4 kremu śmietanowo- -czekoladowego dodaj owoce (winogrona przekrój na połówki) i delikatnie wymieszaj.

Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu z owocami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na nim pozostały krem. Na to połóż ostatni blat czekoladowy i posmaruj kremem bez owoców. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj wiórkami czekolady.

Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 25 dag margaryny lub masła, 25 dag gorzkiej czekolady, 180 ml wody, 30 dag mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 dag kakao, 20 dag cukru, 4 jajka, 2 łyżki oleju, 120 ml maślanki, 1/2 łyżeczki cynamonu. Na polewę: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag masła lub margaryny.

Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudź. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto.

Mus czekoladowy

Składniki na 4-5 porcji: 20 dag gorzkiej czekolady 70 proc., 4 żółtka, 11 dag cukru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,  3 łyżki miękkiego masła, 2 łyżeczki żelatyny, 50 ml wiśniówki.

Czekoladę połam na małe kawałki lub posiekaj. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzącej wody. Wystudź.

Żółtka wlej do szklanej lub metalowej miseczki. Postaw na garnku z wrzątkiem, tak aby dno miseczki nie stykało się z wodą. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Trzepaczką lub mikserem ubij na jasną, puszystą masę. Gdy żółtka z cukrem będą miały konsystencję gęstej śmietany, miskę wyjmij z garnka i ubijaj do momentu, aż masa wystygnie.

Do drugiego naczynia włóż pokruszoną czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodaj miękkie masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudzoną masę czekoladową połącz z masą żółtkową. Dodaj alkohol, wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Nie przerywając ubijania, stopniowo wlewaj przestudzoną żelatynę. Ubijaj jeszcze chwilkę. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do pucharków. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Wyjmij tuż przed podaniem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama