Reklama

Ciasto parzone z porzeczkami

Odświeżamy stare przepisy!

Składniki:

300 g czerwonej porzeczki

50 g masła

Szczypta soli

125 g maki

3 jaja

6 płatów żelatyny

500 g jogurtu naturalnego

50 g cukier

2 opakowania cukru waniliowego

250 g śmietany

1 łyżka cukru pudru

1/8 litra wody zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i szybko mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od ścianek naczynia.  Przełożyć do miski i studzić ok 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 st. C. na dnie ustawić pojemnik z wodą. Do ciasta kolejno dodawać jajka. Masę nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 15-50 minut.

Reklama

Żelatynę namoczyć. Jogurt zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć (stopniowo) z roztopioną żelatyną. Krem odstawić na 15-20 minut w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy krem zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Ciasto pociąć na 3 pasy, przekładać kremem i porzeczkami.

Zobacz też:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy