Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta z mandarynkami

Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

Tort cytrusowo-śmietanowy

Reklama

Składniki na 16 porcji: 10 dag migdałowych herbatników, 3 jajka, 12,5 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 4 łyżeczki żelatyny, 3 puszki mandarynek, 2 op. cukru wanilinowego, 90 dag kremówki, 100 ml pomarańczowego likieru, 10 dag krokantu z orzechów laskowych, 6 dag płatków migdałowych, 1 łyżka cukru pudru

1. Połowę herbatników pokruszyć. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody i cukrem. Pianę połączyć z żółtkami. Małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu pokruszone herbatniki. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 26 cm). Piec 20 minut w 175°C. Przestudzony biszkopt rozciąć na dwa blaty.

2. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Mandarynki osączyć z zalewy. 70 dag śmietany kremówki ubić na sztywno z jednym cukrem wanilinowym. Spęczniałą żelatynę wymieszać z likierem i rozpuścić, podgrzewając, na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z bitą śmietaną. Gdy krem zacznie tężeć, dodać do niego mandarynki (kilka odłożyć do dekoracji).

3. Spodni blat biszkoptowy ponownie umieścić w tortownicy. Rozsmarować na nim krem, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Resztę śmietany ubić z drugim cukrem wanilinowym. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Tort wyjąć z tortownicy, wierzch i boki posmarować ubitą śmietaną, obsypać orzechowym krokantem i płatkami migdałowymi. Wierzch przyozdobić mandarynkami i resztą herbatników. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto migdałowe

Składniki na 24 porcji: 50 dag mąki migdałowej, 900 ml mleka, 4 dag drożdży, 25 dag cukru, 25 dag masła, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki płynnego miodu, 5 dag śmietany kremówki, 20 dag płatków migdałów, 2 puszki (po 314 ml) mandarynek, 3 opakowania budyniu waniliowego

1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże i 10 dag cukru rozpuścić w 200 ml ciepłego mleka. Wlać do wgłębienia w mące, przykryć, odstawić w cieple na 15 minut. Do zaczynu dodać 10 dag miękkiego masła, jajko i sól, dobrze wyrobić. Przykryć, odstawić w cieple do wyrośnięcia na 45 minut. Resztę masła, cukier i miód stopić w garnku. Zmniejszyć płomień, gotować minutę. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i płatkami migdałów. Wyrośnięte ciasto zagnieść, wylepić nim spód natłuszczonej blachy. Odstawić na 20 minut, by ciasto podrosło. Na wierzchu ciasta rozsmarować masę migdałową. Piec 20-25 minut w 200°C.

2. Ciasto wystudzić, rozciąć na dwa placki. Z pozostałego mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Połączyć go z odsączonymi z zalewy mandarynkami. Wystudzonym kremem przełożyć placki. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

Placek makowy z mandarynkami

Składniki na 16 porcji: 2 torebki migdałowego budyniu, 750 ml mleka, 2 puszki mandarynek, 15 dag masła, 1 jajko, 25 dag mąki, 12,5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, skórka z połowy cytryny, 2 puszki (po 25 dag) gotowej masy makowej, 5 dag cukru pudru, szczypta soli, 1-2 łyżki soku z cytryny

1. Proszek budyniowy wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i, mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, stopione masło, żółtko, cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Zagnieść kruszonkę. Na spodzie natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy (śr. 26 cm) rozsypać połowę kruszonki. Resztę włożyć do lodówki.

2. Masę makową wymieszać z ubitym białkiem. Rozsmarować na spodzie z kruszonki, powtykać w nią cząstki mandarynek. Posypać resztą kruszonki. Piec 60 minut w 200°C. Ciasto wyjąć z tortownicy, wystudzić na kratce kuchennej. Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzeć lukier. Skropić nim ciasto.

Życie na gorąco 2/2012

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje