Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta z jabłkami

Słodkie wypieki potrzebują odrobiny wilgotności. Zapewni im ją dodatek jabłek.

Sekrety pieczenia

Bogatsze nadzienie

Reklama

Nic tak nie podkreśla smaku prażonych na szarlotkę jabłek, jak cynamon. Mus jabłeczny można też wzbogacić rodzynkami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Ściślejszą konsystencję musu uzyskamy, wsypując do niego galaretkę w proszku. Do jabłek słodkich pasuje galaretka kwaskowa, np. agrestowa, do winnych - morelowa.

Jakie jabłka?

Najlepsze jabłka na szarlotkę to antonówka, szara reneta, boiken, delicious. Obrane i pokrojone w kawałki jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli o tym zapomnimy i ściemnieją, wystarczy posypać je cynamonem. Suszone jabłka przed wyłożeniem na ciasto należy namoczyć w soku jabłkowym.

Ocalić wierzch ciasta

Wierzch ciasta się przypalił? Zetrzyjmy tę warstwę na tarce, a ciasto posypmy obficie cukrem pudrem lub polejmy roztopioną czekoladą.

Ciasto na strudel

Z 50 dag mąki, 2 białek, szczypty soli i szklanki wody wyrobić elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Uformować kulę, przykryć ogrzaną miską, odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkowywać na cieniusieńki płat. Gdy przeschnie, skropić roztopionym masłem, przykryć farszem jabłkowym. Zwinąć w niezbyt ciasny rulon.

Szarlotka na ciepło z lodami

Składniki na 20 porcji: 3 szklanki mąki, 5 jajek, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg kwaskowatych jabłek, 1 szklanka cukru, 1 op. kisielu wiśniowego, lody waniliowe

1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami i 4 łyżkami cukru. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Rozwałkować 2/3 ciasta, wylepić nim spód formy do pieczenia. Pozostałe ciasto owinąć w folię i dalej ochładzać. Obrać jabłka. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kawałki (najlepiej w ósemki). Posypać resztą cukru, podlać odrobiną wody. Chwilę podusić na wolnym ogniu. Przestudzić.

3. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania wsypać proszek kisielowy. Na cieście w blasze rozsmarować masę jabłkową. A na niej piankę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, posypując piankę. Ciasto piec ok. 50 minut w 180°C. Serwować na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Jabłkowy piernik

Składniki na 20 porcji: 2 duże jabłka, 400 g mąki tortowej, 1 opakowanie proszku do pieczenia piernika, 100 g cukru kryształu, 10 łyżek miodu, 100 ml oleju, 150 ml mleka, 1 jajko, tłuszcz i mąka krupczatka do formy, 200 g polewy z białej czekolady, czerwony barwnik spożywczy

1. Jabłka obrać, po wykrojeniu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Powoli, stale mieszając, rozpuścić w rondelku miód w oleju wymieszanym z mlekiem. Rondelek zestawić z ognia. Kiedy masa przestygnie, połączyć ją z rozkłóconym jajkiem. Masę wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać na gładkie ciasto. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, przemieszać.

2. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć mąką krupczatką. Przelać ciasto z jabłkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 40 minut. Upieczony piernik lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy na metalową kratkę i poczekać, aż zupełnie wystygnie.

3. Polewę rozpuścić, zanurzając naczynie w gorącej wodzie. Zabarwić barwnikiem. Natychmiast rozetrzeć na wystudzonym pierniku. Wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto orkiszowe z jabłkami

Składnik na 16 porcji: 70 dag jabłek, 3 łyżki soku z cytryny, 25 dag masła, 20 dag cukru, 3 jajka, 1 cukier wanilinowy, 35 dag mąki orkiszowej, 20 dag gęstej śmietany kremówki, 10 dag brązowego cukru, 7,5 dag pestek słonecznika, 7,5 dag orzechów laskowych, cukier puder do dekoracji

1. Jabłka obrać, pozbawić nasienia, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, do masy kolejno wbijać jajka. Następnie dodawać na przemian: małe porcje śmietany oraz mąki orkiszowej przesianej z proszkiem do pieczenia. Kawałeczki jabłek wymieszać z brązowym cukrem, pestkami słonecznika i posiekanymi orzechami laskowymi.

2. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć kaszą manną. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta. Wyłożyć nadzienie z jabłek, przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch wyrównać. Ciasto piec ok. 75 minut w 200°C. Pod koniec pieczenia można je przykryć folią aluminiową, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem i ewentualnie udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.


Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (6)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje