Przejdź na stronę główną Interia.pl

Cebula w roli głównej

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji.

Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A, B1, B2, PP i C. Ponadto wzmacnia paznokcie, włosy i zapobiega skrzepom.

Przepisy        

Reklama

Sałatka cebulowo-orzechowa

Składniki:
- 3-4 cebule,
- 3-4 łyżki orzechów włoskich,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez,
- zielona pietruszka,
- sól, pieprz.

Cebulę po obraniu drobno pokroić (można sparzyć wrzątkiem). Rzodkiewki starannie umyć i wraz z listkami pokroić, natkę pietruszki posiekać. Orzechy posiekać lub drobno pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i połączyć z majonezem.

Czarna rzodkiew z cebulą

Składniki:
- rzodkiew tzw. murzynka,
- 2-3 cebule,
- kubek śmietany,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.

Cebulę drobno pokroić, natomiast czarną rzodkiew po obraniu zetrzeć na tarce o niezbyt drobnych otworach. Połączyć składniki, dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Cebulki po hiszpańsku

Składniki:
- kilka małych cebulek,
- oliwa,
- cytryna,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.

Cebulki umyć, ale nie obierać z łusek. Włożyć do brytfanny i polać oliwą. Włożyć do słabo nagrzanego piekarnika i co jakiś czas obracając i dolewając po trochu oliwy piec przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika obrać i ułożyć na półmisku przybrane cząstkami cytryny. Posypać natką pietruszki, posolić, oprószyć pieprzem i ewentualnie polać jeszcze oliwą.

Zupa cebulowa z winem

Składniki:
- 6-7 cebul,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 3 szklanki bulionu lub rosołu,
- pół szklanki białego wina,
- sól, pieprz.

Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Dusić przez 10 minut na rozgrzanym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Wlać białe wino wraz z rosołem (może być również wywar mięsno-warzywny) i gotować dalsze 5 minut. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Można je posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Zapiekanka cebulowa z kuchni hiszpańskiej

Składniki:
- 30-35 dag cebuli,
- 15 dag twardego żółtego sera,
- 15 dag białego chleba,
- 2 szklanki wytrawnego wina,
- 3 łyżki rosołu lub bulionu,
- łyżka mąki,
- 5 dag masła,
- sól, pieprz.

Cebule po obraniu drobno pokroić. Na dużej patelni roztopić masło i usmażyć cebulę na złocisty kolor. Posypać mąką, wlać wytrawne wino, rosół (lub bulion z kostki) i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez minutę. Pieczywo pokroić w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć podsuszonymi kromkami chleba, obłożyć je warstwą sera i wylać zawartość patelni. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje