Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bułeczki i spółka

Będą słodkim dopełnieniem popołudniowego spotkania z przyjaciółką przy kawie.

O cieście drożdżowym

Reklama

Z ziemniakiem wyrośnie

Ciasto drożdżowe bardzo ładnie nam wyrośnie, jeżeli dodamy do niego ugotowany, a po wystudzeniu drobno starty na tarce ziemniak (w proporcji: 1 lub 2 ziemniaki na 1 kg mąki).

Gęste ciasto

Jeżeli podczas wyrabiania ciasto drożdżowe okaże się zbyt gęste, możemy dodać nieco letniego mleka.

Jak długo wyrabiać

Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od dna naczynia i od ręki oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.

Doskonałe drożdże

Drożdże koniecznie muszą być świeże, o szarokremowej barwie i przyjemnym zapachu. Drożdże nieświeże nie nadają się do wyrobu ciasta - obniżają jego smak i nie powodują właściwego wyrastania.

Gdy ciasto podeschło

Ciasto drożdżowe, które nieco podeschło, znów będzie smaczne, jeśli posmarujemy je z wierzchu mlekiem i wstawimy na krótko do rozgrzanego piekarnika. Jeszcze ciepłe posmarujmy miodem albo konfiturą i serwujmy (z gorącym mlekiem) naszym dzieciom na śniadanie.

Rogaliki z masą orzechową

Składniki na 20 porcji: 250 g margaryny, 200 g naturalnego jogurtu, 350 g mąki

Nadzienie: 300 ml mleka, 100 g drobnego cukru, 300 g zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki rumu

Wykończenie: 40 g kandyzowanych owoców (mieszanka), 30 g orzechów włoskich, cukier puder, 1 jajko

1. Mleko zagotować z cukrem. Wsypać mielone orzechy, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec doprawić rumem. Schłodzić. Z przesianej mąki, pokrojonej w kawałki margaryny i jogurtu zagnieść twardsze ciasto.

Rozwałkować na cienki płat, pokroić wzdłuż na pasy o szerokości ok. 10 cm. Środek każdego pasa ciasta posmarować nadzieniem orzechowym, zwinąć w cienkie roladki. Pokroić je w kawałki o długości 10 cm, docisnąć końce (żeby nie wyciekł farsz), a potem wygiąć tak, aby postały rogaliki.

2. Rogaliki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kandyzowane owoce i włoskie orzechy drobno posiekać. Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać orzechami i kandyzem. Piec 15-20 minut (do przyrumienienia) w 180°C. Po przestudzeniu suto oprószyć cukrem pudrem.

Drożdżówki z makiem

Składniki na 30 porcji: 200 g ziemniaków, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 30 g drożdży, 50 g margaryny lub masła, 2 łyżki oleju, 500 g mąki tortowej, szczypta soli, 1 jajko, 4 łyżki maku (nie mielonego), 1 łyżka grubej soli, tłuszcz na blachę

1. Ziemniaki dobrze wyszorować, ugotować w łupinkach. Gdy przestygną, obrać ze skórki, drobno zetrzeć na tarce. Z rozkruszonych drożdży, cukru i letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić w cieple do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać miękki tłuszcz, olej, starte ziemniaki, przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Odrywając kawałki ciasta, formować małe bułeczki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte bułeczki lekko rozciągnąć w palcach na placuszki, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i, wedle uznania, grubą solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 20 minut. Placuszki serwować z konfiturami.

Drożdżowe bułeczki

Składniki na 20 porcji: 20 g drożdży, 50 g drobnego cukru, 500 g mąki tortowej, ok. 200 ml mleka, szczypta soli, 1 cukier wanilinowy, 3 żółtka, 125 g masła

Nadzienie: świeże owoce lub marmolada, cukier, cynamon, masło, cukier puder

1. Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, małej ilości mąki i letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, zaczyn, żółtka i rozpuszczone masło. Dolewając mleko, zagnieść ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 kawałków. Z każdego uformować placuszek, napełnić marmoladą lub owocami (w sezonie mogą to być czereśnie), lekko oprószyć małą ilością cukru i cynamonu, uformować bułeczkę. Bułeczki posmarować masłem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec do przyrumienienia w 180°C. Posypać cukrem pudrem.

Życie na gorąco 21/2012

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe | orzechy | drożdżówka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje