Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bananowe ciasta

Do wypieków bierzemy średnio dojrzałe (nie przejrzałe) banany.

Szybki bananowiec

Składniki: 50 dag mielonego twarogu, 50 dag serka mascarpone, 8 łyżek soku z cytryny, 15 dag cukru, 6 bananów, 1 gotowy blat biszkoptowy do tortów, sos toffie lub domowy karmel.

Reklama

Dwukrotnie zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem i 4 łyżkami soku cytrynowego. Obrać 5 bananów, przekroić je wzdłuż, natychmiast skropić 3 łyżkami soku cytrynowego (by nie ściemniały) i rozłożyć na gotowym biszkoptowym blacie. Na warstwie bananowej rozlać nieco karmelu lub polewy toffie i rozsmarować masę serową. Wstawić na 2 godziny do lodówki.  Udekorować kawałkami bananów.

Warstwowe ciasto bananowe

Składniki: Korpus: 6 jajek, 200 g cukru pudru, 100 g mąki gładkiej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia. Krem: 250 ml mleka, pół torebki budyniu waniliowego, 1 łyżka gładkiej mąki, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 250 g masła, 150 g cukru pudru. Beza: 6 białek, 200 g drobnego cukru, 100 g cukru pudru. Ponadto: 200 g dżemu z moreli, 4 banany, cynamon do posypania.

Przygotowanie: Jajka z cukrem najpierw ubijać 5 minut w gorącej kąpieli wodnej, potem zdjąć znad pary i ubijać dalej - na sztywno. Do masy delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec ok. 20 minut w 180°C. W mleku rozmieszać proszek budyniowy, mąkę i cukier wanilinowy. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka i energicznie mieszać, dopóki masa nie wystygnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać porcjami masę budyniową.

Wystudzone ciasto posmarować dżemem i połową kremu. Rozłożyć plasterki banana. Przykryć resztą kremu. Schłodzić w lodówce. Białka ubić z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Ciasto pokryć bezą i poprószyć cynamonem.

Rolada bananowa

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 8 jaj, szklanka cukru, 7 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 4 łyżki mąki, 25 dag zmielonych orzechów, 20 dag masła, szklanka mleka, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 banany.

Przyrządzanie: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i 3 żółtka, mąkę z proszkiem i orzechami. Wymieszać. Wylać na blachę. Piec 15 minut w temp. 220oC. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę.

Przygotować Krem: Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i 1/2 szkl. mleka. Zagotować na parze. Ostudzić. Orzechy zalać 1/2 szkl. wrzącego mleka, wymieszać, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać krem i cukier waniliowy. Na cieście ułożyć banany oraz krem. Ciasto zwinąć. Udekorować resztą kremu i bananami.


Dowiedz się więcej na temat: ciasto bananowe | banan | bananowiec | banany

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje