Przejdź na stronę główną Interia.pl

Aromatyczna wołowina

Może pachnieć ziołami lub czosnkiem...

Soczysta wołowina z marynaty

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg wołowiny zrazowej, 10 dag słoniny, 1 pęczek włoszczyzny, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz, 4 łyżki oleju. Na zalewę: 1 szklanka octu winnego, po 4-5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu.

Reklama

Z octu winnego, szklanki przegotowanej wody i przypraw przygotować zalewę. Włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Po tym czasie opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w paski słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco ozdobioną kawałkami pomidorów i liśćmi sałaty.


Winna wołowina z grzybami

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny na gulasz, 15 dag wędzonego boczku, 2-3 ząbki czosnku, 1 por, 12 małych pieczarek, 12-18 małych cebulek z zalewy octowej, 2-3 łyżki oleju, 2-3 łyżki masła, 150 ml czerwonego wina wytrawnego, 500 ml bulionu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

Mięso umyć, osuszyć, razem z boczkiem pokroić w kostkę. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić olej z masłem. Wrzucić mięso. Obsmażyć, mieszając. Usmażoną wołowinę wyjąć z naczynia.

Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, smażyć 3 minuty, posypać mąką, doprawić do smaku i smażyć, mieszając kolejne 3 minuty. Wlać wino, bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wrzucić wołowinę i boczek. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika (150ºC) na 2 godziny.

Na maśle przesmażyć pieczarki, posypać solą i pieprzem. Wraz z cebulkami dodać do mięsa i trzymać w piekarniku jeszcze 15 minut.

Gulasz z warzywami

Składniki na 4 porcje: 80 dag wołowiny, 6 małych ziemniaków, 4-5 marchewek, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, suszony tymianek, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu.

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, oprószyć lekko mąką. Dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać, odstawić do lodówki.

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Marchewki pokroić w ukośne plasterki, paprykę w kostkę, ziemniaki również w plasterki. Cebulę pociąć w piórka.

Rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać mięso, obsmażyć, mieszając. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.

Następnie dodać warzywa, posypać pieprzem i tymiankiem i dalej dusić do miękkości. Pod koniec, jeśli trzeba, dodać sól.

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 500 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, 1 duża cebula, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, olej do smażenia.

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Paprykę starannie oczyścić z gniazd nasiennych i pociąć w kostkę tej wielkości, co papryka. Cebulę pokroić w piórka.

Olej rozgrzać. Wrzucić cebulę, posolić, zeszklić. Dodać wołowinę, przesmażyć, by mięso się ścięło.

Zalać bulionem i winem, dodać sos sojowy oraz ziele angielskie. Dusić ok. 30 minut. Dorzucić paprykę i dusić dalej ok. 20 minut, bez przykrycia, aby sos redukował swoją objętość. Doprawić do smaku.

Wołowina czyli zdrowie w każdym kawałku!


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje