Reklama

Apetyt na pomidory

W twojej kuchni pomidor pojawia się najczęściej na kanapce lub w zupie? Pora to zmienić! Zobacz, jak wiele innych apetycznych dań można przygotować z jego udziałem.

Rodzaje pomidorów

Śliwkowe - nie są tak soczyste jak inne, dzięki czemu mają mocniejszy aromat. Świetnie się sprawdzają przy takich potrawach jak sosy, są idealne do suszenia.

Czereśniowe, koktajlowe - są idealne do sałatek i do grillowania, istnieją zarówno czerwone, jak i żółte odmiany. Używa się ich w całości, bądź przekrojone na połówki.

Befsztykowe - to duże i mięsiste odmiany. Pocięte na plasterki lub w kostkę stanowią wyraźnie wyczuwalny element potrawy.

Zielone pomidory - to po prostu niedojrzałe pomidory, w kuchni używa się różnych ich odmian. Najlepiej smakują smażone.

Reklama

Pomidory faszerowane

Składniki: 4 duże pomidory, 10 dag sera feta, 10 dag szpinaku, cebula, ząbek czosnku, szklanka ugotowanego ryżu, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Liście szpinaku dokładnie umyj. Oderwij łodygi i ich twarde części wrośnięte w liście. Następnie zblanszuj, czyli na moment wrzuć szpinak do wrzątku, aby tylko stracił jędrność. Całość zalej zimną wodą i bardzo mocno odciśnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Z pomidorów odkrój wierzch i wydrąż gniazda nasienne.

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak lekko przestudź, połącz z serem feta i wcześniej ugotowanym na sypko ryżem. Całość dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż do pomidorów, przykryj odciętymi wierzchami pomidorów i zapiecz w nagrzanym do 200° C piekarniku, około 10 minut. Podawaj z sosem majonezowym.

Bitki cielęce z pomidorami

Składniki: 60 dag udźca cielęcego, sól, 10 dag sera z pleśnią, pieprz, 2 łyżki masła, 2 większe pomidory, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 200 ml wina, łyżeczka cukru, 2 goździki, 2 szalotki.

Przygotowanie: Udziec pokrój w plastry, lekko ubij, dodaj sól, pieprz i odłóż na 5 minut. Masło wymieszaj ze startym serem. Całość utrzyj na gęsty krem i wstaw do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane bitki. Gotowe mięso połóż na talerzu i pozostaw w cieple. Pomidory pokrój w grubsze plastry, posyp je ziołami prowansalskimi i krótko podpiecz. Czerwone wino dopraw goździkami i cukrem. Szalotki obierz, włóż do wina i całość zagotuj.

Podpieczone pomidory połóż na talerzu, a na nich bitki. Masą z sera napełnij szprycę i wyciśnij na mięso. Całość polej wcześniej przygotowanym winem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka, 2 kulki sera mozzarella, 2 pomidory, sól, pieprz, olej, 2 łyżki oliwy z oliwek, kilka listków natki pietruszki.

Przygotowanie: Piersi z kurczaka, pomidory i ser pokrój w plastry. Mięso usmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian pomidory, ser i mięso. Całość przełóż listkami natki pietruszki i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C, nastawionym na funkcję grill.

Pomidorowe galaretki

Składniki: 1 l przecieru pomidorowego, 25 dag mielonego twarogu, 200 ml śmietany 18%, ząbek czosnku, 1/2 pęczka bazylii, 3 łyżki żelatyny, sól l pieprz, łyżka masła.

Przygotowanie: Przecier dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 gałązki posiekanej bazylii. Ser zmiel dwukrotnie i połącz ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z gałązkami posiekanej bazylii. Żelatynę rozpuść we wrzątku. 1/3 dodaj do sera i dokładnie wymieszaj, a 2/3 żelatyny wlej do masy pomidorowej, też wymieszaj. Podłużną formę wysmaruj margaryną i wyłóż folią. Do formy wlej najpierw 1/3 masy pomidorowej i wstaw na 20 minut do lodówki, aż stężeje. Następnie wlej w całości masę serową i również odstaw do stężenia. Gdy będzie gotowa, wlej resztę masy pomidorowej. Całość wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: pomidory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy