Przejdź na stronę główną Interia.pl

Apetyt na mięso

Ma niepowtarzalny smak i jest bogata w składniki odżywcze. Miłośnicy dobrej kuchni niezwykle cenią sobie wyjątkowe właściwości wołowiny.

Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę młodości - E oraz witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także poprawia metabolizm węglowodanów. Wołowina jest również dobrym źródłem witaminy A, która m.in. wpływa na ostrość widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie wołowiny wymaga nieco więcej starań niż na przykład drób, ale naprawdę warto podjąć wyzwanie. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Nie ma sobie równych. Spróbuj!

Sztufada

Reklama

Składniki (8 porcji)

- 1,5 kg wołowiny bez kości
- 10 dag wędzonej słoniny
- główka czosnku
- 2 łyżki mąki
- po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli,
- szklanka czerwonego wina
- 3 dag startego chleba razowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek , cukier
- musztarda
- sok z cytryny

Przygotowanie

Mięso umyj, rozbij tłuczkiem, naszpikuj cienkimi paseczkami słoniny i ząbkami czosnku. Posyp przyprawami i oprósz lekko mąką. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie skrop wodą, przykryj i duś do miękkości. Warzywa obierz, pokrój na małe kawałki i razem z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszaj z chlebem, duś kilka minut. Przetrzyj prze sito i dopraw. Tak przygotowanym sosem polej mięso i zapiekaj kilka minut w piekarniku w 180 stopniach. Gotowe przełóż na półmisek. Podawaj z makaronem i zasmażanymi buraczkami.

Czas przygotowania: 120 minut 460 kcal/porcja

Stek

Składniki (8 porcji)

- 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 8 filetów z polędwicy wołowej
- oliwa do smażenia
- 1/2 cebuli
- 30 ml czystej wódki
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 10 dag gęstej śmietany

Przygotowanie

Pieprz utłucz w moździerzu. Kotlety opłucz. Każdy ugnieć ręką nadając mu zgrabny kształt i opanieruj pieprzem. Smaż kotlety (po minucie z każdej strony). Przełóż na talerz, tłuszcz po smażeniu zlej. Nie myj patelni, tylko wsyp resztę pieprzu, dodaj posiekaną cebulę. Chwilę podsmażaj. Podlej wódką i winem. Tak powstały sos zaciągnij śmietaną, a gdy się zagotuje, włóż doń kotlety. Podawaj z ziemniakami i sałatą.

Czas przygotowania: 30 minut 390 kcal/1 porcja

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | wołowina | przepis | jedzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje