Przejdź na stronę główną Interia.pl
5 prostych obiadów

Martha Stewart radzi

To menu pozwoli ci w łatwy sposób przygotować obiady na niemal cały tydzień!


Zupa pomidorowa z grzankami

Reklama

Porcje: 4

Czas przygotowania: 45 min

Jeśli pomidory są w dobrej cenie możesz zrobić podwójną ilość zupy (bez śmietany) i zamrozić (nawet na 3 miesiące). Po odgrzaniu dodaj śmietany.

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża czerwona cebula, posiekana

Ząbek czosnku, posiekany

Sól, pieprz

3 duże pomidory, pokrojone

Szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego

¼ szklanki gęstej śmietany

6 plastrów bekonu

2 łyżki masła

 8 kromek chleba

1 szklanka tartego sera  Gruye`re

1.  W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i cebulę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż cebula zmięknie, ok. 4-6 minut. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Gotuj mieszając, ok 4-6 minut.

2. Dodaj bulion i szklankę wody. Gotuj, aż pomidory będą bardzo miękkie, ok. 10 minut. Porcjami zmiksuj zupę i wlej ją z powrotem do garnka, gotuj 1 minutę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

3. Na dużej patelni podsmaż bekon tak, by był zrumieniony, ale nie chrupki (ok. 5 minut). Osącz go z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usuń tłuszcz z patelni. Posmaruj kromki masłem. 4 kromki ułóż masłem do spodu, następnie nałóż bekon, ser i przykryj kromkami (masłem do góry). Smaż porcjami na patelni z obu stron, aż ser się rozpuści, a chleb uzyska złoty kolor. Zupę podawaj z tostami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje