Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak kupować i przechowywać przyprawy?

Pieprz i sól są w każdym domu, ale jakie jeszcze przyprawy warto mieć pod ręką? Jak je wybrać i przechowywać?

Reklama

 Właśnie przeprowadziłam się do nowego mieszkania i chciałabym skompletować zestaw przypraw. Jakie warto mieć na półce?

Kucharze polegają na dziewięciu zasadniczych przyprawach, do których należą: mielony cynamon, mielony imbir, kmin rzymski, papryka w płatkach, goździku, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz cayenne. W miarę możliwości kupuj przyprawy w całości i miel je w razie potrzeby (dłużej utrzymają świeżość). Mielone przyprawy tracą aromat po około sześciu miesiącach. Kupuj przyprawy, których używasz rzadziej w jak najmniejszych pojemnikach, przechowuj je w  spiżarni lub innym chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Porada: możesz przygotować własną mieszankę przypraw do wieprzowiny, kurczaka lub ryb. Podpowiadam najlepszy skład: 4 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki solo, 1 łyżeczka mielonego imbiru, ¾ łyżeczki mielonego cynamonu, pół łyżeczki pieprzy cayenne, pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego. Przechowuj w słoiku do 3 miesięcy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje