Przejdź na stronę główną Interia.pl

Feta - najstarszy ser świata

Martha Stewart radzi, jak wybrać i do czego stosować pyszny ser feta.

Zauważyłam, że w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów sera feta. Czym się różnią i do czego można ich użyć?

Reklama

Feta to jeden z najstarszych rodzajów sera. Pochodzi on z Grecji, gdzie był produkowany z owczego mleka. Dzisiaj tego rodzaju sery są wytwarzane w różnych częściach świata i zawierają w sobie różne proporcje mleka owczego, koziego lub krowiego.

Kraj pochodzenia, rodzaj mleka i technologia produkcji mają wpływ na smak i konsystencję. Sery mogą być słone lub łagodne, kremowe lub suche i twarde. Najlepiej jest kupować fetę w blokach zanurzoną w solance. Ma najwyższą jakość.

Grecka: Ma najbardziej intensywny smak. Używa się jej do dań takich jak spanakopita. Można ją pokruszyć i dodać do sałatek lub makaronów.

Bułgarska: Twarda i słona. Można ją opiekać lub po prostu podawać pokrojoną w plastry z dodatkiem oliwy i świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Francuska: Łagodna i kremowa. Idealna o smarowania tostów.

Północnoamerykańska: Te odmiany są raczej suche. Urozmaicą deskę serów.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje