Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielka księga smaków - Bazylia

Pochodzi z Indii, choć sławę zapewniła jej kuchnia włoska. Istnieje kilka jej odmian.

Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów, stąd często określana jest jako "zioło pomidorowe". Ponadto jest doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana, cukini i szpinaku.

Reklama

Caprese

To tradycyjna włoska sałatka. Jest smaczna i zdrowa, a zrobisz ją ekspresowo. Pokrój mozzarellę w plastry. Przełóż je plastrami krojonego w poprzek, dojrzałego pomidora. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Serwuj ze świeżą bagietką.

Majonez bazyliowy

W blenderze umieść pół kubka zgniecionych listków bazylii, 4 łyżeczki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Pycha!

Ciekawostki o bazylii

Zioło to ma działanie łagodzące, wzmacnia układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe oraz skutecznie zapobiega wzdęciom. Istnieje kilka odmian bazylii. Ta o dużych, soczystych liściach jest najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo- anyżowy aromat. Występuje też w postaci suszonej o dużo łagodniejszym zapachu i smaku niż świeżo zebrane liście.

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje