Przejdź na stronę główną Interia.pl

Węgierski kociołek rozmaitości

Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.


Reklama

Leczo to chyba najpopularniejsza potrawa jednogarnkowa świata. I jak wszystkie ulubione dania - wywodzi się z kuchni biednych ludzi, którzy do jednego kociołka wrzucali wszystko, co mieli - rozmaite warzywa a czasem także okrawki mięsa. 

Tajemnica dobrego leczo tkwi w świeżych składnikach - nie wolno ich rozgotować, warzywa powinny zachować swój kolor i sprężystość. Ważne są też przyprawy - prawdziwe leczo powinno być aromatyczne i pikantne

Leczo z pieczarkami



Składniki: 90 dag papryki (zielonej i żółtej), 50 dag pomidorów - 1 duża cebula 20 dag małych pieczarek - ząbek czosnku - olej - 20 dag kiełbasy lub parówek, papryka czerwona w proszku (ewentualnie czuszka), 10 dag boczku wędzonego.

Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku.

2. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki.

3. Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.

Węgierskie leczo

Składniki: 90 dag papryki (zielonej i żółtej), 50 dag pomidorów, 1 duża cebula, ząbek czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, papryka czerwona w proszku (ewentualnie czuszka), 10 dag boczku wędzonego.

Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku.

2. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki.

3. Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre.

4. Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z omletem biszkoptowym pokrojonym na ćwiartki i ustawionym w stos.

Wegetariańskie leczo z kotletami sojowymi

Składniki: 20 dag kotletów sojowych, cukier, 1/2 kg papryki kolorowej i cebuli, 1/2 kg marchwi i pieczarek, 4 ogórki kiszone, czosnek, olej, słoiczek koncentratu pomidorowego i keczupu, papryka mielona, ostra, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, pokroić w paski. Cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju.

2. Marchew pociąć w słupki. Składniki włożyć do garnka, podlać wodą, dusić.

3. Gdy woda trochę odparuje, dodać keczup, koncentrat i pokrojone w kostkę ogórki. Dodać też sól, pieprz, paprykę, odrobinę cukru i posiekane 3 ząbki czosnku. Chwilę jeszcze dusić. Leczo powinno być ostre i dość gęste.

Leczo z cukinią

Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, cebula, czerwona papryka, przecier pomidorowy, kiełbasa zwyczajna (pęto), przyprawa w proszku, mąka, olej lub smalec.

Przygotowanie:
1. Cukinie dokładnie umyć i obrać. Wydrążyć środek warzyw. Cukinie pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i pokroić. Z papryki usunąć pestki. Skroić ją na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem (do tej pory, aż będą dostatecznie miękkie).

2. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Dobrze podsmażyć. Do tak przygotowanych kawałków kiełbasy dodać uduszone wcześniej warzywa. Starannie wymieszać.

3. Dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywko. Zagęścić odrobiną mąki. Tak przygotowaną potrawę można udekorować, np. listkami natki, bazylii lub posypać szczypiorkiem. Podawać w miseczkach.

Twoja inspiracja

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: leczo | potrawa jednogarnkowa | kuchnia węgierska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje