Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ukraińskie smaki: Pierogi

W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników mogą różnić się nieco od tych podanych w przepisach.

Ciasto pierogowe na maśle, Ciasto pierogowe zaparzane, Ciasto pierogowe na kefirze

Farsz do pierogów z serem i owocami

Reklama

500 g twarogu

1 jajko

garść malin/jagód (najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone)

1 opakowanie cukru waniliowego

cukier do posypania owoców

1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.

2. Wymieszaj wszystkie składniki

Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną i odrobiną miodu.

Farsz do pierogów z wiśniami

500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

250 ml zimnej wody

cukier do posypania owoców

1. Owoce posyp cukrem i odstaw na 20 min., żeby puściły sok.

2. odlej sok do garnka i odstaw - będzie potrzebny do zrobienia kisielu.

3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie.

4. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki).

Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną.

Farsz do pierogów z rabarbarem

500 g rabarbaru

cukier do posypania

1. Rabarbar obierz, pokrój w kostkę, posyp cukrem i odstaw na 30 minut, żeby puścił sok.

Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkiem miodu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje