Reklama

Szybkie uczty Siby

Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji.

W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie  i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów
Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.

 Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku
Oprah umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List - honorującej kobiety z Afryki, które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.

Reklama

 Kuchenne inspiracje wg Siby

Nadziewany Pieczony Łosoś

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 15-20 minut

Porcja dla: 2 osób

 Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 100g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej na plasterki
  • 100g boćwiny
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, posiekanego
  • Sól i pieprz
  • 2 x 250g filetów łososia, bez skóry
  • 140g groszku cukrowego
  • Sok i skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia:


1. Podgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż tackę natłuszczoną folią. 

2. Podgrzej olej i podsmaż czosnek na patelni.

3. Dodaj pieczarki oraz paprykę i smaż aż zmiękną.

4. Dodaj boćwinę, tymianek oraz skórkę z cytryny, smaż, aż zwiędnie. Przypraw i odstaw, aby się lekko schłodziło.

5. Zrób podłużne nacięcia na filetach, aby zrobić miejsce na farsz.

6. Do każdego filetu włóż po połowie farszu, połóż filety na tacce do pieczenia.

7. Piecz przez 10 minut.

8. Dodaj groszek cukrowy i piecz przez kolejne 2 minuty. Ryba powinna być wciąż różowa w środku.

9. Przenieś na tackę i skrop sokiem z cytryny.
 

Premiera w poniedziałek, 20 kwietnia o godz. 17:00

Siba Mtongana przedstawia widzom łączącą rozmaite wpływy kulturę̨ kulinarną współczesnej Afryki Południowej, zapraszając ich na szybkie uczty przy stole Siby. Siba czerpie inspirację z krajów Bliskiego Wschodu, przygotowując całodniową ucztę̨, na której pojawią się̨ cytrynowe kebaby z kurczaka, sałatka tabbouleh z harissą i ser labneh z jagodami. Siba rozpala grill na potrzeby teksańsko-meksykańskiej uczty z łososiem gotowanym w paczce, grillowaną roszpunką jadalną z sosem z tequili i limy oraz karmelizowanym ananasem gotowanym nad żarzącymi się̨ węglami. Gdy Siba zaprasza przyjaciół na uroczystą kolację, stosuje rozmaite sztuczki, by na skróty wyczarować́ fantastyczne dania w stylu paluszków serowych, ogromnego steku z czosnkiem, tymiankiem i wędzonymi pomidorami i tropikalnej pavlovy dla zwieńczenia uczty.



materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy