Przejdź na stronę główną Interia.pl

Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

W listopadzie Szwedzi znaleźli pretekst do wspólnego świętowania - Mårtengås. Dobry czas na pożegnanie jesieni to dzień przed tradycyjnie obchodzonym dniem świętego Marcina, patrona południowoszwedzkich gastronomów. 10 listopada mieszkańcy Szwecji spotykają się w restauracjach z rodziną lub znajomymi. Podczas wieczornej kolacji oprócz rozmów i przyjemnej zabawy degustują gęsinę, która ściśle związana jest z postacią tego świętego. Jednak głównym powodem wyboru takiej daty jest to, że na początku listopada gęsi są najbardziej tłuste i najlepiej smakują.

Reklama

Od czasów epoki kamiennej gęsi były stałym elementem szwedzkiego krajobrazu.
W późniejszym czasie zamieszkiwały wyłącznie Skandię - południową prowincję Szwecji. Zwyczaje związane z gęsiną sięgają XVI wieku, jednak samo święto pochodzi z Francji, ojczyzny świętego Marcina. Jak mówi historia, tradycja nawiązująca do renesansowej kuchni odnowiła się w latach 50. dwudziestego wieku. Na stole szwedzkim podczas świętomarcińskiej uczty oprócz tłustej, pieczonej gęsi goście jedzą również zupę (czerninę lub bulion), a wszystko przegryzają chrupkim pieczywem Wasa. Na deser zwykle podawany jest jabłecznik lub tradycyjny sękacz.

Dlaczego gęsina?

Mięso z gęsi uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej ekologicznych oraz wartościowych produktów zwierzęcych. Dzieje się tak dlatego, że gęsi nadal hodowane są w tradycyjny sposób, czyli pasą się na świeżym powietrzu. Podczas chowu ptaki te są karmione wyłącznie naturalnymi paszami, warzywami, trawami, a także owsem. Gęsi nie można tuczyć jak innego drobiu i dokarmiać sztucznymi paszami - wszystko ma swój naturalny porządek, początek i koniec. Dzięki zachowaniu ekologicznych zasad gęsina nie zawiera żadnych środków chemicznych, to czyste, smaczne i bezpieczne mięso - które dodatkowo bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i białka redukujące zły cholesterol.

Mimo iż gęsi są tłuste, to swego rodzaju "dobrem narodowym" jest właśnie ich tłuszcz, będący naturalnym środkiem konserwującym, mającym również właściwości rozgrzewające. Wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako środek na zwyrodnienia stawów i dolegliwości dróg oddechowych oraz w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Gęsi smalec jest sprzedawany jako oddzielny produkt, połączony z kawałkami mięsa i pieczywem chrupkim Wasa może zadowolić najbardziej wysublimowane podniebienia.

Polacy swoje gęsi mają...

"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" to przysłowie gości w rodzimej tradycji od wieków. Zresztą jest jednym z wielu, które można było usłyszeć w polskich domach. Gęsi były również "odpowiedzialne" za przepowiadanie przyszłości i tego, jaka będzie nadchodząca zima.

Od kilku lat wraca tradycja, która zachęca Polaków do tego, aby znów zasmakowali w gęsinie i próbowali tego zdrowego mięsa. Gęsina wraca do łask, bo coraz więcej osób docenia jej walory smakowe i zalety zdrowotne.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje