Przejdź na stronę główną Interia.pl

Francuska kuchnia Rachel Khoo

Moja mała francuska kuchnia Rachel Khoo zawiera ponad 100 prostych przepisów opartych na tradycyjnych przysmakach z różnych części Francji - od Bretanii, Bordeaux, Prowansji, Lyonu, aż po Alzację - przeplatanych komentarzami na temat kultury i historii.

Rachel Khoo jest Angielką zafascynowana francuską sztuką kulinarną, absolwentką słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu i prowadzącą w BBC Lifestyle już trzeci program z cyklu "Kulinarne inspiracje Rachel Khoo". Objeżdża Francję, odwiedza restauracje, targowiska, producentów żywności; zatrzymuje się u miejscowych, skąd czerpie natchnienie do komponowania nowych potraw.

Reklama

Gama proponowanych potraw jest szeroka. Znajdziemy tu popularne ratatouille i ekstrawagancką szarlotkę z melonem i kwiatami w cukrze, lekkie przekąski w rodzaju pintxos i treściwe żeberka w sosie porzeczkowym z kuskusem i bobem, słodkie mousse au nugat i créme a chocolat oraz pikantne faszerowane papryczki piquillos. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie.

"Niniejsza książka nie omawia całej Francji - nawet wielotomowe dzieło nie mogłoby sprostać temu zadaniu - lecz jest relacją z mojej podróży po wioskach i miastach Francji, opowieścią o ludziach, których odwiedzałam w ich domach, gospodarstwach i sklepach z żywnością, o osobliwościach regionalnych kuchni. Potraktuj moje przepisy jak widokówki - wysłane z mojej małej kuchni do twojej - nasączone smakami, zapachami i konsystencjami, które mnie zainspirowały. Mam nadzieję, że zainspirują również ciebie i że spodoba ci się kulinarna wędrówka po Francji w moim towarzystwie" - pisze autorka.

Moja mała francuska kuchnia. Rachel Khoo. Premiera: 8 października 2014. Wydawnictwo Albatros


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje