rozkoszne srutu tutu cały ten artykulik.
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Kawowa etykieta (34)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
29.01 (08:41)
-
29.01 (08:50)Nie zgadzam się że słodkie ciastaka zabijają smak i aromat kawy, według mnie wręcz przeciwnie, podkreślają go, zwłaszcza tej gorzkiej... Masz rację beee ten artykuł to takie srutu tutu, nic profesjonalnego.
-
29.01 (08:57)
-
29.01 (10:41)Wlosi znawcy kawy - sniadanie mala czarna plus cornetto, slodki rogalik.
-
29.01 (11:51)Takie artykuly powinny sie pojawiac na forum internetu co drugi dzien.Niestety przecietny Polak/ka nie wie jak zaserwowac taka kawe.Najczesciej servuje ktos kawe po Turecku w normalnej szklance z wielka lyzeczka i wielka iloscia fusow.Gosciowi jest bardzo niewygodnie zwrocic uwage gospodarzowi.Wypije to co mu postawiono bez zadnego smaku i zachwytu.Tak to prawda, servujac komus kawe najpierw trzeba znac zasady jak to zrobic.Wtedy najtanisza kawa moze o wiele lepiej smakowac
-
29.01 (12:04)"Absolutnie zabronione jest opieranie łyżeczki o kant spodka lub filiżanki." Jezu!!! Zaczęłam się naprawdę bać.
-
29.01 (12:15)~BrazylijczykTakie artykuly powinny sie pojawiac na forum internetu co drugi dzien.Niestety przecietny Polak/ka nie wie jak zaserwowac taka kawe.Najczesciej servuje ktos kawe po Turecku w normalnej szklance z wielka lyzeczka i wielka iloscia fusow.Gosciowi jest bardzo niewygodnie zwrocic uwage gospodarzowi.Wypije to co mu postawiono bez zadnego smaku i zachwytu.Tak to prawda, servujac komus kawe najpierw trzeba znac zasady jak to zrobic.Wtedy najtanisza kawa moze o wiele lepiej smakowactez to zawuazylam, wiekszosc robi taka siekiere..ze aż czuc ziemia.
Jak nie ma ekspresu lepsza juz rozpuszczalna kawa, albo zaparzyc w dzbanku taka czarna i dopiero rozlewac. -
29.01 (12:39)
-
29.01 (12:48)~majaroma"Absolutnie zabronione jest opieranie łyżeczki o kant spodka lub filiżanki." Jezu!!! Zaczęłam się naprawdę bać.a ja z tym maczaniem ciasteczka;-)
-
29.01 (12:52)nie wiedzialam, ze ciasteczko mozna maczac tylko ukradkiem.. teraz bede sie pilnowac;P
-
29.01 (14:12)Wlosi ciagle maczaja ciastko w kawie ,nawet drozdzowke z caffe latte i u nich to normalne!!!
-
29.01 (14:35)
-
29.01 (15:34)~WandaTo co zrobić z łyżeczka, jeśli nie można jej oprzeć o spodeczek?
Położyć na spodek, tak jak była podana. -
29.01 (15:40)~WandaTo co zrobić z łyżeczka, jeśli nie można jej oprzeć o spodeczek?
" Łyżeczkę, skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy na spodku, po prawej stronie. Po użyciu, jedynym słusznym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem." A tak w ogóle, zasady wymyslili ludzie więc ludzie moge je zmieniać. -
29.01 (16:00)Kawa zwana "latte" to moda amerykańska- więc wynaturzona. Mówi się "cafe latte", bo latte to tylko mleko.
Oprócz tych są "caffe americana"(duża czarna),"caffe coretto"( espresso z dodatkiem odrobiny 'sambuca'- specjalny likier z anyżu i kwiatu bzu czarnego), i wiele kaw " dla turystów"; marocchino,noccio,nutella,africana, itd.
Te podstawowe rodzaje serwuje się w Italii.
Łyżeczkę od zawsze kładzie się na serwetce obok spodeczka, a w barach ludzie moczą ciastka w kawie.
Ogólnie to niezbyt "poprawne".
Okruchy ciastka "zaśmiecają kawę", a jak ktoś chce ciastko z kawą to można sobie zamówić ekstra.
Tak w dużym skrócie.
Jak się bierze za temat to wypada odrobić lekcje. -
29.01 (16:12)~WandaTo co zrobić z łyżeczka, jeśli nie można jej oprzeć o spodeczek?masz napisane w artykule -_-
-
29.01 (16:26)W Grecji do kawy expresso podaja szklanke wody nie dla przeplukania ust,jak o pisze autor w tym artykule,ale po to,zeby nie wypalic sobie zoladka,taka ta kawa jest skoncentrowana.Bez zapijania woda nie da sie jej wypic.Uwielbiam mocna kawe,ale to co tam podaja to szatan 3D i po jednej takiej porannej dawce zobaczylam gwiazdy w oczach,a cisnienie skoczylo mi o 100%.
-
29.01 (17:05)~xxxxxxxxx" Łyżeczkę, skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy na spodku, po prawej stronie. Po użyciu, jedynym słusznym dla niej miejscem jest właśnie spodeczek, na który odkładamy ją tak, by całą powierzchnią stykała się z naczyniem." A tak w ogóle, zasady wymyslili ludzie więc ludzie moge je zmieniać.~WandaTo co zrobić z łyżeczka, jeśli nie można jej oprzeć o spodeczek?
co znaszy uchrytwm do goscia? jak gosc siedzi na przeciw, to lyzeczke mam polozyc taj jakny dp gory nogami? -
29.01 (17:06)~SceptykKawa zwana "latte" to moda amerykańska- więc wynaturzona. Mówi się "cafe latte", bo latte to tylko mleko.Oprócz tych są "caffe americana"(duża czarna),"caffe coretto"( espresso z dodatkiem odrobiny 'sambuca'- specjalny likier z anyżu i kwiatu bzu czarnego), i wiele kaw " dla turystów"; marocchino,noccio,nutella,africana, itd. Te podstawowe rodzaje serwuje się w Italii. Łyżeczkę od zawsze kładzie się na serwetce obok spodeczka, a w barach ludzie moczą ciastka w kawie. Ogólnie to niezbyt "poprawne".Okruchy ciastka "zaśmiecają kawę", a jak ktoś chce ciastko z kawą to można sobie zamówić ekstra.Tak w dużym skrócie.Jak się bierze za temat to wypada odrobić lekcje.
hmm na serwetce obok spoleczka...rzadko kiedy mam obok serwetjke, zazywczaj filizanke i podstawke -
29.01 (17:20)jeśli kawa to z dobrego ekspresu np. Vibiemme, ekstrakcja w stabilnej temperaturze, kilka innych technicznych wymogów...mniam