nie oszukujmy się, kobieta 40-letnia nie ma już tyle siły, co 10lat młodsza; macierzyństwo w tym wieku, szczególnie wtedy, gdy jest to pierwsze dziecko bardzo, ale to bardzo obciąża wszystkie systemy w organizmie i wymaga ogromnej kondycji
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Czterdzieści lat i dziecko (206)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
29.08.2011 (14:50)
-
30.08.2011 (07:37)kto ma siłe niech rodzi i wychowuje , kto jej nie ma niech tego nie robi. I niech gromadzi siły zeby odpierac ataki ze jest nienormalna , psychiczna, egoistka . Beda jej potrzebne.
-
30.08.2011 (16:30)nie raz sie ma więcej siły, optymizmi i cierpliwosci i miłosci do wychowywania dziecka co o panienki dwudziesto paroletnie.
-
31.08.2011 (06:21)nie prawda,że po 40 ma się mniej siły,ja urodziłam trzecie dziecko mając 41 lat i to największe z moich dzieci,mam cały czas pełno energii i pomysłów do zabaw,mam o wiele więcej cierpliwości,i szybko doszłam do swojej figury nawet wyglądam lepiej,trochę więcej tolerancji a mniej krytyki,po 40 też się jest kobietą atrakcyjną,młodsze panie też będą w tym wieku to szybko zleci,wystarczy troszkę o siebie dbać i ubierać się z pomysłem pozdrawiam i powodzenia
-
31.08.2011 (06:47)w naszych przyglupich serialach dla gospodyn domowych wszystkie 40 ki rodzą dzieci
-
31.08.2011 (07:02)40 lat to mlody wiek,to piekny wiek.O co chodzi?Nie rob z kobiet babci..
-
31.08.2011 (07:09)OBOJETNIE JAKIE - ALE POWINNO BYC KARANE - I TAK BRAK JEST PRZEDSZKOLI , SZKOL , MIESZKAN , PRACY , przyszlosci [jasnej - nie mylic z pomrocznoscia] a dzieci robia jak opetani - wsyscy i tak nie wyjada -bo wnet nie bedzie dokad!!!
-
31.08.2011 (07:27)Święte słowa!!też tak uważam, mam 37 lat , nie mam dzieci bo ich po prostu nie chcę!
-
31.08.2011 (07:43)ko będzie płacił za opiekę lekarską, podtrzymanie ciązy, badania prenatalne i wszystkie zagrożenia ciąży u 40 letniej kobiety- no kto? my bo ona musiała się wyszaleć za młodu a na starość przyszło opamiętanie
-
31.08.2011 (07:44)Znam pare przypadkow, ze macierzynstwo ok. 40-tki nie wyszlo rodzinom na dobre jak sie im urodzilo dziecko niepelnosprawne. Umyslowo, czy fizycznie. I to nie ma miejsca w rodzinach patologicznych a w szanowanych, dobrze sytuowanych - rodzice po studiach.
Nikt mi nie powie, ze mozna oszukac nature... Prawdopodobienstwo urodzenia dziecka chorego rosnie proporcjonalnie do wieku rodzicow - glownie matki. -
31.08.2011 (08:07)Strasznie mi Was,żal że piszecie takie bzdury!!!Najwidoczniej każdy z Was miał dzieci w wieku 20 lat,a jako 40 latek został dziadkiem lub babcią!!!Mam 15 letnia córkę i w wieku 41 lat urodziłam synka,ma już 2 lata jest piękny i zdrowy!!!Pozdrawiam wszystkie mamy po czterdziestce,nie ma nic piękniejszego jak dojrzałe macierzyństwo!!!
-
31.08.2011 (08:12)edekko będzie płacił za opiekę lekarską, podtrzymanie ciązy, badania prenatalne i wszystkie zagrożenia ciąży u 40 letniej kobiety- no kto? my bo ona musiała się wyszaleć za młodu a na starość przyszło opamiętanie
-
31.08.2011 (08:14)to straszne co wypisujecie!! Każda kobieta ma prawo do dziecka w momencie, który uzna za stosowny... a edek niech tak się nie martwi o koszty opieki lekarskiej nad starszymi kobietami bo oddziały patologii ciąży są wypełnione raczej tymi młodszymi...
Może jeszcze uchwalmy ustawę o okresie w którym kobieta może urodzić dziecko, a potem to już tylko kary za "późne" macierzyństwo będą się sypały... Szkoda mi naszego społeczeństwa - jest takie głupie...
Ps. ja urodziłam się, kiedy moja mama miała 40 lat, moja siostra 2 lata później... -
31.08.2011 (08:15)Pózne macierzyństwo tez dostarcza wiele emocji i wzruszeń.Chcą rodzic niech rodzą ich sprawa - byle dziecko miało szczęsliwy dom.
-
31.08.2011 (08:17)Wszystko fajnie jak sie jest sławnym i bogatym, zaszłam w ciążę w wieku 37 lat,ginekolog prowadzące ciążę traktowała to jako moja fanaberię i jako wybryk natury, a w szpitalu potraktowali mnie gorzej niz niechcianego psa.
Niestety z braku pieniędzy (byłam bezrobotna bez prawa do zasiłku) nie miałam gdzie złozyć skargi a uważam że powinnam dostać wysokie odszkodowanie za to wszystko- głównie za brak prawidłowej opieki. -
31.08.2011 (08:46)~momStrasznie mi Was,żal że piszecie takie bzdury!!!Najwidoczniej każdy z Was miał dzieci w wieku 20 lat,a jako 40 latek został dziadkiem lub babcią!!!Mam 15 letnia córkę i w wieku 41 lat urodziłam synka,ma już 2 lata jest piękny i zdrowy!!!Pozdrawiam wszystkie mamy po czterdziestce,nie ma nic piękniejszego jak dojrzałe macierzyństwo!!!
Wiem, że mnie skrytykujecie, ale gadka o tym jakie to piękne jest dojrzałe macierzyństwo jest jedną wielką ściemą. Mam 40 lat i drugie dziecko teraz 3-letnie, wszystko jest ma mojej głowie, mąż pracoholik, dziadkowie dziecka nie mają siły mi pomagać, a ja jestem zmęczona i najchętniej uciekłabym gdzieś daleko od domu (pewnie po paru godzinach zatęskniłabym). Tak czy siak dzieci powinno się mieć w wieku młodym, jak ma się energię i zapał do wszystkiego, a nie w wieku późniejszym, kiedy powinno się zająć sobą, a nie dziećmi. -
31.08.2011 (08:50)Bzdury opowiadasz, jeszcze raz bzdury. Wiele kobiet nie może mieć dzieci lub poprostu nie mają z kim mieć tego dziecka. Ja mam 32 lata i też nie mam jeszcze dzieci, ale cholernie bym chciała mieć, pomimo że mam narzeczonego z którym mieszkam to w sumie na niego czekam kiedy się PAN zdecyduje, więc nie pisz głupot jak nie masz o niczym pojęcia. Są różne sytuacje w życiu i to nie koniecznie z winy kobiety.
-
31.08.2011 (08:56)Edek wyluzuj, bo niejedna 40-letnia matka odprowadziała więcej podatków i składejk ubezpieczeniowych niz ty odprowadzisz przez całe swoje nędzne życie. twoje wątpliwości bardziej pasują do młodych kobiet, które w życiu nie doświadczyły żadnej pracy.
~edekko będzie płacił za opiekę lekarską, podtrzymanie ciązy, badania prenatalne i wszystkie zagrożenia ciąży u 40 letniej kobiety- no kto? my bo ona musiała się wyszaleć za młodu a na starość przyszło opamiętanie
-
31.08.2011 (08:58)A ja wam napisze ,że warto w każdym wieku (38 i 39 lat) nie patrzcie co mówią inni dziecko daje tyle radości i szczęścia że rekompensuje wszystko nie przespane noce,rezygnacje ze swoich przyjemności i poświęcenie się w całości najmniejszemu członkowi rodziny(mieszkamy na emigracji więc z tego powodu jesteśmy zdani tylko na siebie prowadząc do tego własny business )
-
31.08.2011 (09:02)Niektórzy chyba nie wiedzą co piszą - to lepiej dla Was aby dziewczyna w wieku 20-stu paru lat rodziła gdy nie czuje jeszcze takiej potrzeby. Co jeśli wtedy odrzuci dziecko albo będzie je źle traktowała z tego powodu. A tak dojrzeje do tego, będzie pewna swojej decyzji a nie ... zaszaleje bo tak wypada, bo tak jest w naszym społeczeństwie, że piętnuje się kobiety rodzące dziecko w wieku 35-40 lat. A co do kosztów leczenia czy badania takich kobiet to nie zapominajcie, że one też pracują, opłacają składki więc taka opieka medyczna im się należy. Choć i tak najczęściej zmuszone są do leczenia się prywatnie i płacenia za wszystko "grubych" pieniędzy.