Pieniądze dają niezależność w dzisiejszym systemie, czy wolność? Można z tym dyskutować, ponieważ uzależnienie się od luksusów, ciągłych zakupów jest również zniewoleniem. Jeżeli czegoś nie kupisz, będziesz nieszczęśliwy, takim językiem mówią do nas wszystkie reklamy kilkadziesiąt razy dziennie.Nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą na tyle zamożni, iż pozwolą sobie na niezależność, ponieważ system kapitalistyczny skonstruowany jest tak, że albo pożerasz, albo zostajesz pożarty, zawsze odbywa się to kosztem innych. Poza tym nie każdy chce być bogaty, wielu ludzi najchętniej uciekłoby od tego wyścigu szczurów na bezludną wyspę, by móc żyć w całkowitym spokoju, bez pieniędzy i tych wszystkich rzeczy. To media wmawiają każdemu, że jest inaczej. Trzeba sobie uświadomić, że 40% bogactw naturalnych naszej planety należy do 1 % ludzi!!!! Gdyby wszyscy byli bogaci, to kto by na nich pracował???
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Stąd do wolności (53)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
22.02.2010 (13:45)
-
22.02.2010 (14:11)ostatnio na chyba dość nowym ale ciekawym portalu dla rodziców - Wielkoludek czytałam tekst o wolności finansowej autorstwa chyba jakiegoś polskiego dziennikarza i dośc rzeczowo jak dla mnie.
-
22.02.2010 (14:42)Ale farmazony. Autor opisuje rzeczywistość w Ameryce. Tutaj rządzą układy a wolność gospodarcza jest fikcją. Jeśli nie urodziłeś się w układzie, to nie wyrwiesz się z zaklętego kręgu biedy.
-
22.02.2010 (14:52)Dan. Jesteś wszystkim tym o czym napisano w artykule. Zapewne jesteś stosunkowo biedny i chcesz to złe położenie jakoś sobie wyjaśnić. Oskarżasz więc bogatych że są chciwi:"40% bogactw naturalnych naszej planety należy do 1 % ludzi" piszesz: "nie każdy chce być bogaty", oskarżasz za swoje niepowodzenia wadliwy system: "system kapitalistyczny skonstruowany jest tak, że albo pożerasz, albo zostajesz pożarty, zawsze odbywa się to kosztem innych". Winą za to, że masz złe samopoczucie z powodu swojego stanu finansowego oskarżasz reklamy: " Jeżeli czegoś nie kupisz, będziesz nieszczęśliwy, takim językiem mówią do nas wszystkie reklamy". Wynika z tego, że uważasz, iż wszyscy są winni tylko nie ty.
Odpowiedzmy sobie teraz na kilka bardzo ważnych pytań które obnażą twoją hipokryzję.
1. Jeżeli nie interesują cię pieniądze dlaczego przeczytałeś ten artykuł? Dlaczego wszedłeś na tą stronę? Może jednak szukałeś recepty na poprawienie swojego stanu finansowego, ale wyparłeś wszystko co przeczytałeś, gdyż tak dobrze to do ciebie pasowało, że aż się przeraziłeś?
2. Dlaczego posiadanie pieniędzy identyfikujesz z przymusem ich wydawania? W artykule było ładnie wyjaśnione, że są ludzie, którzy muszą wydać wszystko co zarobią. Najprawdopodobniej jesteś jednym z nich.
Na zakończenie. Tylko od ciebie zależy do czego używasz zarobione pieniądze. Mogą ci one zapewnić niezależność i wolność (to są wg. mnie synonimy) a mogą tak jak w twoim wypadku oznaczać zniewolenie. Podobnie jest z innymi używkami, alkohol może być przyjemnością a może stać się pułapką. -
22.02.2010 (14:55)Kolejna sierota po komunie. "Daj mi telefon tej pracy gdzie ja jako emerytka mogę zarobić pieniądze" to już samej poszukać się nie chce tylko daj i daj. Nie lubię takiej roszczeniowej postawy. Oj jaka ty biedna emerytka, nikt ci nie dał numeru więc siedzisz w domu i płaczesz a samej nie chce ci się ruszyć.
-
22.02.2010 (14:59)I kolejna sierota po komunie. Klepie biedę, ale za nic na świecie nie zmieni swojego położenia. Nie poszuka pracy. Bo mąż pracuje u niedobrego "prywaciarza" a ona musi się opiekować innymi. Znajdź pracę to będzie wam lepiej i nie wykorzystuj męża. Robi na ciebie a ty siedzisz w domu. Prosty rachunek, jak pójdziesz do pracy to będziecie zarabiać 2 razy więcej.
-
22.02.2010 (15:00)Ano z pracy ma. Tak już ten świat jest poukładany, że jest w nim relacja praca-pieniądze. Nie ma pracy nie ma pieniędzy. czy tak trudno to zrozumieć?
-
22.02.2010 (15:02)Jeszcze raz przeczytaj artykuł a zobaczysz jak bardzo się ośmieszasz swoim wpisem.
-
22.02.2010 (15:10)od 12 lat mysle o dzialalnosci gospodarczej na wlasna reke no i nic...!!!1Zawsze kiedy mam podjac ta ostatnia decyzje dostaje glupich mysli i ogarnia mnie strach....Z drugiej strony wiem doskonale ze zawsze sie sprawdzalem nawet pracujac za granica..!!!! Nie moge pokonac sam siebie i tu jest powazny problem.... nie uciekam lecz nie moge tego zdogonic...!!!Marcin 34 lata
-
22.02.2010 (15:58)PIENIĄDZE UZALEŻNIAJĄ, a nie dają wolnność, wredny tytuł,
takie jak w tytule moto życiowe prowadzi do depresji i choroby psychicznej. Nie dajmy się manipulować złym ludziom -
22.02.2010 (16:09)Co za bzdety ;s . Znam ludzi zamożnych (kilka milionów raczej starczy) i ludzi szczęśliwych. Nie znam ludzi zamożnych i szczęśliwych. Tyle mojego doświadczenia.
I tak, pieniądze nie są takie ważne a Maslov to bęcwał :P -
22.02.2010 (18:05)radzą aby oszczędzać albo inwestować nawet małe kwoty...
no fajnie.
a jak komuś nie wystarcza "do pierwszego", to co ma zrobić?
oczywiście można zmienić pracę - ale to raczej teoria, gdy ktoś nie ma porządnych znajomości. no i na to trzeba mieć dodatkowo odłożone pieniądze, aby przeżyć w okresie przejściowym w trakcie zmiany pracy, zwłaszcza gdy ma się kogoś na utrzymaniu..
czy to jest narzekanie?
nie. to są realia
-
22.02.2010 (18:08)Szkoda ze sie nie poznaliśmy . Bo ja jestem bogaty i szczesliwy .... i
Oszczedność to wspaniała cecha , której nie wszyscy mogą doświadczyć ( nawet Ci bogaci , którzy z dnia an dzień zostali nimi , bo wygrali w TOTO ) . Na koniec , myślę , że jednak wmawiasz sobie że Ci którzy mają trochę więcej pieniędzy od razu muszą byc ukarani brakiem szcześcia . Oraz , skoro twierdzisz że pieniądze nie są takie ważne , to nie poznasz nigdy ich wagi , bo się ich nie dorobisz , choć życzę Ci tego z całego serca . -
22.02.2010 (18:54)
-
22.02.2010 (19:07)Anonim...od 12 lat mysle o dzialalnosci gospodarczej na wlasna reke no i nic...!!!1Zawsze kiedy mam podjac ta ostatnia decyzje dostaje glupich mysli i ogarnia mnie strach....Z drugiej strony wiem doskonale ze zawsze sie sprawdzalem nawet pracujac za granica..!!!! Nie moge pokonac sam siebie i tu jest powazny problem.... nie uciekam lecz nie moge tego zdogonic...!!!Marcin 34 lata
-
22.02.2010 (19:09)Wiec przestan myslec o dzialalnosci , a po prostu ja rozpocznij !!!!
No juz , bo ktos inny otworzy przed Toba , to o czym myslales .
Powodzenia! -
22.02.2010 (19:14)cecyliaPIENIĄDZE UZALEŻNIAJĄ, a nie dają wolnność, wredny tytuł, <br>
takie jak w tytule moto życiowe prowadzi do depresji i choroby psychicznej. Nie dajmy się manipulować złym ludziomJakos sie nie uzaleznilam ! Pieniadze daja wolnosc i to jest fakt ! A jak ja wykorzystamy to juz zalezy od nas .
Zauwaz, ze wiekszosc wygranych bywa roztrwoniona w b krotkim czasie i czest konczy sie bankructwem , niestety. Pieniadze trzeba zarobic samemu i szanowac je - to bedzie bogactwo.
Dodam, ze urodzilam sie w biedzie i po rodzicach nie mam ani lyzki ani miski a prowadze piekne i bogate zycie, ciesze sie dluuugim urlopem, wolnoscia , pracuje nadal , bo chce a nie musze - i taka wolnosc daja pieniadze (wczesniej zapracowane ) a jakze by inaczej !
Powodzenia ! -
22.02.2010 (19:41)Dobry motywujący tekst. Dziewczyny jeżeli macie dobry pomysł to nie ma się co zastanawiać. Wystarczy być odważnym i sumiennie realizować plan. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
-
22.02.2010 (21:00)ale zeby miec kase musimy sie zniewolic tym i innym rzeczom, a jak juz mamy jestesmy niewolnikami pieniedzy, artykul nieprzemyslany, bezdomni sa wolni...
-
22.02.2010 (21:10)kolejna bzdura z myslenia samo si enic nei dzieje - znam kilku ludzi ktorzy na takim mysleniu jw przekopali sobie cale zycie - potrzebne sa konkrety i dzialania - czasem nawet etat jesli nie ma nic pod reka sensownego - w wielu przypadkach bines to skazania sie na meke i male sukcesy 0 nie polecam o ile naprawde nie ma sie dobrego rynkowego pomyslu