W zeszłym roku straciłam tatę, zmarł na glejaka. Wystarczająco najeździłam się do szpitali i naoglądałam chorych. Czasem wydawało mi się, że lekarze są oschli, nie przejmują się za bardzo losem pacjenta. Dziwiłam się, że można normalnie powiedzieć do rodziny: "nic nie możemy zrobić, to jest chory paliatywny". Nie mieściło mi się w głowie, że lekarz powiedział tacie z uśmiechem na ustach że ma glejaka, a kiedy tata powiedział że nie wie dokładnie co to i że poczyta o tym to lekarz z takim samym uśmiechem skomentował "proszę sprawdzić". Spotkałam na drodze walki o tatę wielu lekarzy, których nie chciałabym już nigdy widzieć i takich, którzy byli serdeczni, pomocni i zwyczajnie ludzcy. Każdemu choremu życzę kontaktu tylko z tymi drugimi, łatwiej wtedy przyjąć nawet najgorszą prawdę. Wszystkim chorym życzę przede wszystkim powrotu do zdrowia i woli walki z "wrogiem".
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Pani doktor taka młoda? (99)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
07.10.2010 (10:32)
-
08.10.2010 (06:48)
-
08.10.2010 (07:17)
-
08.10.2010 (07:34)ta doktor ze zdjęcia wyglada mi na niezłą łapówkarę, jej mina mówi: poszłam na onkologię bo to najlepsze źródło zarobku. Jakos jej nie wierzę, że poszła tam z powołania, nie oszukujmy się.........
-
08.10.2010 (07:44)Szacunek dla lekarek!
Najgorszą chorobą jest śmierć, z której niestety żaden człowiek nie potrafi wyleczyć!
Jednakże tak cudownie zbudowany organizm, jakim jest człowiek, sam sobie zaprzecza umierając!
Kiedyś nadejdzie rozwiązanie (...). Jednak zachodzi pytanie, czy każdy doczeka blokady katabolizmu..? -
08.10.2010 (08:12)Wybacz stary ale tą śmiertelną chorobą Jezst Życie
~PiotrSzacunek dla lekarek!
Najgorszą chorobą jest śmierć, z której niestety żaden człowiek nie potrafi wyleczyć!
Jednakże tak cudownie zbudowany organizm, jakim jest człowiek, sam sobie zaprzecza umierając!
Kiedyś nadejdzie rozwiązanie (...). Jednak zachodzi pytanie, czy każdy doczeka blokady katabolizmu..? -
08.10.2010 (08:18)Są dwa zawody ,które u mnie cieszą się wielkim szacunkiem.
Pierwszy z nich to lekarz.
Drugi to artysta muzyk.Zarówno śpiewak jak i kompozytor.
Oczywiście nie chodzi mi o Dode czy może do niej podobnych.
Mam bardzo dużo znajomych lekarz i to zarówno specjalistów z onkologi
jak również specjalistów opieki paliatywnej.
Dla wszystkich WIELKI SZACUNEK.
Pozdrawiam -
08.10.2010 (08:18)Świetny tekst,rusza za serce-i tylko życzyc sobie takich lekarzy -jesli tacy sa życzyc aby nie "zabiła"ich szara polska codzienność szpitalna
-
08.10.2010 (08:28)nieco idealistyczny i odstający od naszej prawdziwej powszechnej rzeczywistości.
-
08.10.2010 (08:29)..proszę idź dziecko się prześpij... czasy PIS-U i takie komentarze odchodzą w krainę zapomnienia..
Kiedyś sama sobie będziesz musiała wybaczyć że oskarżasz kogoś bezpodstawnie i uważaj bo ktoś Ciebie może też oskarżyć.... Życzę zdrowia! -
08.10.2010 (08:29)~majkata doktor ze zdjęcia wyglada mi na niezłą łapówkarę, jej mina mówi: poszłam na onkologię bo to najlepsze źródło zarobku. Jakos jej nie wierzę, że poszła tam z powołania, nie oszukujmy się.........
Czy dlatego,że sama jesteś zła? -
08.10.2010 (08:30)~PiotrSzacunek dla lekarek!
08.10.2010 (08:32)Sama jestem pod opieką młodych chemioterapeutów z Regionalnego Centrum Onkologii w Bydgoszczy i dziekuję im za opiekę i nadzieje którą mi dają podczas każdej kolejnej sesji. Jesteście wielcy.
-
08.10.2010 (08:36)
-
08.10.2010 (08:37)"Mama siedmioletniej Zuzy i pięć lat młodszej Oliwii...........
Po drodze zakupy, jeszcze kredki dla młodszej Zuzi i koszulka na WF dla Oliwki. .........."Taki blad!!!
To jak mamy wierzyc,ze ta historia jest prawdziwa!
Moja mama jest po raku piersi..leczona w Gliwicach,tam jakos byly pokoje,ze mozna bylo spokojnie porozmawiac z pacjentea,nie mowiac juz o pokajach dla lekarzy dobrze urzadzonych.Lekarze rozni,mili i gburowaci,niektorych pochlonela rutyna.Ja wiem,ze rak to straszna choroba,zabiera zarowno tych najmlodszych jak i starych,ale po co slodzic tekstami jak prawda bywa czasami inna! -
08.10.2010 (08:38)ojej..a ciebie nie widze na zdjeciu ale wygladasz mi na okropnego czlowieka.zwlaszcza po tym co piszesz...szok
-
08.10.2010 (08:42)Twój Styl to już teraz przesadził. Lubią koloryzować, ale żeby w takim temacie.... Mój synek był na onkologii dziecięcej i nie znalazłam nawet odrobiny "ludzkich" odruchów w lekarzach, a było ich wielu. Nie przesadzajcie. Piszcie o modzie i innych pierdołkach, a nie o takich sprawach, które bolą. Nie ma takich lekarzy.
-
08.10.2010 (08:42)
-
08.10.2010 (08:44)piękne i dzielne lekarki ! Zyczę Paniom, aby pacjenci cieszyli się długo życiem !!!
-
08.10.2010 (09:05)POPIERAM TYCH PONIŻEJ! WASZE ARTYKUŁY SA UPIĘKSZONE! Dokładnie jak seriale medyczne, gdzie lekarze przedstawiani są jako miłe, dobre osoby stawiające dobro pacjenta ponad wszystko! Ale rzeczywistość jest zupełnie inna! Jak nie dasz łapówki to cie mają gdzieś, a wszystko trzeba długo, bardzo długo czekać, wszyscy mają cie w nosie a lekarze i pielęgniarki z wielką łaską robią co do nich należy! Nie mówie że wszyscy, ale w większości taki jest personel medyczny! Więc nie KOLORYZUJCIE!