kobieta w jesieni wieku a projektuje takie fantastyczne rzeczy!
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Kim, do diabła, jest Sonia Rykiel (20)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
28.01.2010 (20:07)
-
05.02.2010 (07:10)jest świetna,kolekcje rewelacja,sukienki lekkie,kobiece,wysokiej jakości tkaniny!!
-
05.02.2010 (07:46)Sonia - wspaniała,naturalna i awangardowa kobieta,oczywiście żydówka,bo któż by inny był jak nie oni
-
05.02.2010 (08:33)
-
05.02.2010 (09:22)
-
05.02.2010 (10:55)sonia jest super mam 2 sukienki sa bardzo kobiece i nie<tylko> pozdrawiam kuba
-
05.02.2010 (11:39)Wszystko fajnie tylko autorka zapomniala, ze od kilku lat istnieje rowniez Rykiel Homme (jeden z nich chocby przy wspomnianym w artykule St. Germain). Nigdzie nie jest napisane, ze dzial Twoj Styl jest przeznaczony wylacznie dla kobiet a pominiecie tak waznej czesci dzialalnosci artysty jest niestosowne. Sam staram sie wybrac cos dla siebie i musze przyznac, ze jakosc dzianin jest powalajaca. Sonia Rykiel zawsze "uspokaja" swoje kreacje: kiedy decyduje sie na smiala linie uzywa spokojniejszych kolorow. I odwrotnie: jaskrawe, pastelowe kolory sa zestawione ze spokojnym fasonem. Jest maly problem z rozmierem jednakze, ale cos - trzeba sie przyzwyczaic, ze brzuszki (czy biodra u pan) to rzeczy raczej nielubiane przez projektantow :)
W komentarzach widac, ze i polskie katoliczki interesuja sie projektami pani Rykiel. W koncu "zydowka" czy "narod wybrany" to w koncu jakby slyszec cytat ojca Rydzyka. Tymczasem rodzice Rykiel pochodza z Krakowa a sama projektantka czesto o tym nadmienia. Wstydzcie sie panie! W miejscu, gdzie mozna sie wymienic pogladami na temat kreatywnosci artyski wy zdecydowalysci sie wypluc troche chrescijanskiej milosci...
Wsaniala projektantka! Wspomnialem o mezczyznach ale tak naprawde to co robi dla kobiet to dziela sztuki. Niech zyje nastepne 80 lat! :) -
05.02.2010 (12:46)do Borysa:JESTEM ATEISTKA I ZONA ZYDA i mialam talent, ale zostalam umiejetnie odsunieta i pominieta. Pomaga sie tylko< albo w wiekszosci> ludziom tego pochodzenia...co znane nazwisko < i oczywiscie "wybitne" jak to mowia o sobie to wlasnie tego pochodzenia.Na swiecie jest duzo zdolnych ludzi, ale pomniki buduje sie swoim.
-
05.02.2010 (13:18)Borys, krytykujesz innych i stwierdzasz brak chrzecijanskiego podejscia, a sam wprowadzasz jakis bezsensowwny watek "ojca Rydzyka". Twoja hipoteze na szczescie obalila ~magda znajaca problem o ktym inni pisza z wlasnego doswiadczenia i zapewne bardziej obiektywnego niz twoje.
Co do ogromnych osiagniec to bez przesady. Takich placowek jak Rykiel w Paryzu sa setki. Kazdy znajduje dla siebie rzeczy odpowiednie do wlasnego gustu albo zapotrzebowan. Jedni gustuja w Coco Chanel, inni w D. Karan a jeszcze inni w Y.S.L.. Najwiekszy jej atut i fakt pojawienia sie artykulu to pochodzenie z Krakowa i z Polski. Niektorych takie fakty, jak widac, "rajcuja"! -
05.02.2010 (13:36)do Borysa:Pan nie umie wychwycić niuansów z komentarzy;że Sonia jest wpaniała i jest żydówką,to żaden antysemityzm i rydzykizm tyko apoteoza talentu,narodu itd.a że prawda jest taka,jak napisała magda,to jest jak jest
-
05.02.2010 (13:58)Watek Ojca Rydzyka nie jest bezsensowny poniewaz wielokrotnie wypowidal sie nieprzychylnie na temat Zydow. Kazda okazja bedzie dla mnie dobra, zeby tepic antysemityzm. Powiazanie z Rykiel jest takie, ze ktos napisal - Sonia jest slawna bo z narodu wybranego.
Dla mnie to o czym panstwo piszecie traci teoria spiskowa. Wy naprawde wierzycie, ze Zydzi maja jakis ukryty zwiazek, w ktorym promuje sie swoich a ucisza tych innych? Obled jakis...
Nie przyszlo wam do glowy, ze ta kobieta stala sie slawna, bo ma talent? Zapoznajcie sie z jej dorobkiem a przede wszystkim zroccie uwage ile innowacji wprowadzila do swiata mody. Innymi slowy piszac - pyla pierwsza, ktora...
Takze - lala - watek z Rudzykiem nie uwazam za bezpodstawny. A co do innych projektantow - masz racje jest ich sporo ale jednak tylko kilkudziesieciu jest najwazniejszych i otwieraja swoje butici od Tokio, przez Moskwe do Nowego Yorku. Jesli uwazasz, ze jej najwiekszy atut to polskie pochodzenie to znaczy, ze nie zrozumialas jakie znaczenie maja jej projekty w historii mody. Bezsprzecznie wywrocila swiat mody do gory nogami kilkakrotnie. Oczywiscie nie jedyna ale jako jedna z nielicznych.
Do Magdy - znam naprawde wiele pomnikow, ktore wystawiono osobom nizydowskiego pochodzenia. Piszsz, ze mialas talent ale zostalas odsunieta. No coz - albo sie oszukujesz, ze jestes utalentowana (chocby "mialas" - to juz go nie masz?) i zyj w blogiej nieswiadomosci, albo oczekiwalas, ze ktos zbuduje twoja kariere za ciebie. Jesli wybralas role zony meza to nie miej do nikogo pretencji. Ja nauczylem sie, ze w zyciu trzeba walczyc o swoje i to wylacznie ode mnie zalezy jak sie ulozy moja przyszlosc. Poszlo mi calkiem dobrze. W kazdym razie w moich kategoriach. Wystarczy, zeby pojechac do paryza i kupic sobie ciuszek od Sonii.
Jedyny sensowny koment to ten od Maar. Masz racje moze i nie wyczulem zbytnio intencji autorow postow. Jesli tak to przepraszam. Zaskoczyla mnie zwyczajnie dyskusja o tym, ze jest zydowka - tak, jakby to mialo jakiekolwiek znaczenie dla jej kreatywnosci i samych kreacji. -
05.02.2010 (14:20)A ja tylko dodam (jestem chrześcijanką): Zydzi to inteligentny naród, a w Polsce urodziło się wielu, o ktorych nasz naród winien pamiętać i i doceniać ich za wielkie osiągnięcia chociażby w dziedzinie sztuki, tej użytkowej także. Ale przyznam, że prawdą jest, iż mając duże wpływy na świecie (dzieki dużym pieniądzom) wiele mogą...
-
05.02.2010 (17:06)Borys, "pomniki" to tylko symbol. zrozumiales zbyt doslownie. nie rozumiesz niuansow: chodzi o to ,ze w sprzyjajacych warunkach mozna rozwinac talent< takie warunki wlasnie sobie stwarzaja dla swoich- akceptacja. pieniedzmi, promocja>, albo stlumic poprzez "podcinanie skrzydel" roznymi sposobami. zanim powiedzialam passs- troszke powalczylam, ale nie umiem przebic tego muru i nie umiem uzywac chwytow ponizej pasa. Borys - oprocz mody sa tez inne galezie sztuki. fascynujesz sie tym, co jest ci podsuwane w mediach itd. w kazdej rasie jest wiele zdolnych ludzi... obled- to dac sie nabrac na peany na temat czyjegos talentu i placic za to straszna kase<sama to miewam bo podczas moich licznych podrozy kupuje rzeczy chanel. Borys- nie badz taki zacietrzewiony.
-
05.02.2010 (19:28)
-
05.02.2010 (21:14)
-
05.02.2010 (23:32)Dopiero teraz w Polsce kolekcja Sonii !!! W Holandii ta kolekcja reklamowana byla...3 miesiace temu!!! i faktycznie miala wziecie. Az dziw bierze ze teraz jest o tym glosno w Polsce!!!
-
05.02.2010 (23:49)Pani Magdo - prosze mi podpowiedziec do czego mam dopasowac slowo zacietrzewienie. Nie bardzo rozumiem w jakim kontekscie zostalo uzyte. Czy chodzi o to, ze wolalaby Pani, zebym nie odpisywal na komentarz bo w przeciwnym wypadku wskazuje to na moje "zacietrzewienie"?
To w jakim kontekscie rozumiemy pomniki nie ma zadnego wplywu na to co napisalem. Wypowiedz odnosi sie do kazdego ich rodzaju. Czy to bedzie rzezba, czy wynoszenie na laury.
Bardzo dziekuje za przypomnienie mi, ze istnieja rozne galezie sztuki. Jakos nie wydawalo mi sie stosowne, zeby w artykule na temat Sonii Rykiel napisac o mojej fascynacji malarstwem i o tym jak wrocilem niespelna dwa tygodnie temu z Monachium gzdie poswiecilem 4 dni na obejrzenie kolekcji trzech Pinakotek. Nie wiem tez na jakiej podstawie twierdzi Pani, ze fascynuje sie tym co lansuja w mediach. Raczej wybieram z tego co mi sie podoba i juz. Mam kilka ulubionych domow mody co nie znaczy, ze omijam mniej znane marki. Odwrotnie; sa wielcy tworcy jak chocby Galiano, ktorych szanuje, ale w zyciu bym niczego nie zalozyl, bo mi sie to nie podoba. Tego mnie nauczono - szcunku. To, ze czegos nie lubie, nie oznacza, ze jest zle.
Ma Pani jakies tam traumatyczne przezycia, do ktorych ciagle wraca i przez pryzmat ktorych najwyrazniej postrzega rzeczywistosc. O co wlasciwie chodzi - ze Rykiel nie jest fajna bo na jej sukces zlozyl sie splot okolicznosci i zydowskie pochodzenie? Skoro jak Pani pisze dobre warunki stwarzaja "swoi dla swoich" - to chyba ci nie-zydzi (ateisci chyba w tym wypadku) mogli Pani stworzyc jakies odpowiednie warunki celem rozwiniecia Pani talentow, o ktorych Pani wspominala. I po co Pani pisze, zeby nie poddawac sie obledowi kupowania rzeczy od kreatorow gdzie placi sie za nazwisko a zaraz przyznaje sie Pani, ze sama to robi? Takie troche - "ja juz przegralam, ale moze jeszcze wy dacie rade...". Przepraszam, jesli brzmie bardzo ostro, ale takie zrezygnowane postawy bardzo mnie draznia. -
06.02.2010 (18:25)BorysWatek Ojca Rydzyka nie jest bezsensowny poniewaz wielokrotnie wypowidal sie nieprzychylnie na temat Zydow. Kazda okazja bedzie dla mnie dobra, zeby tepic antysemityzm. Powiazanie z Rykiel jest takie, ze ktos napisal - Sonia jest slawna bo z narodu wybranego.<BR>
A to jest jakies prawo, ktore zmusza wszystkich do wylacznie przychylnego pisania o zydach? Znam wielu zydow i moze mam pecha, ale latwiej byloby pisac o ich negatywnych niz tez pozytywnych cechach. Zreszta tak tez jest i z innymi nacjami tyle, ze za pisanie negatywnie o polakach wszyscy nie krzycza od razu antypolonus. A jezeli ty szukasz okazji, zeby "...tepic antysemityzm..." to moze sam masz problem?!
-
06.02.2010 (22:06)Nie mam zadnego problemu. Zwyczajnie zwrocilem uwage, ze pisanie o pochodzeniu (zydowskim czy tez nie) na forum o modzie jest niestosowne. I to chyba bardziej wskazuje na frustracje niz moja uwaga w tej sprawie.
-
04.04.2011 (22:19)Panie Borysie, chciał Pan być fajny, a Pan nie jest. Chciał Pan powiedzieć coś ~inteligentnego~, nie udało się. :/