Same zalety dla pracodawcy.Nie słyszałem o przypadku propozycji samozatrudnienia od pracobiorcy a to wystarczy za komentarz.W trakcie negocjacji masz takie szanse jak przysłowiowy "żyd w okupacje".Polska to obóz pracy a nie cywilizacja.A zachowanie wieśniaków szukających pracy w stolicy szkoda komentować.
Pokaż:
- chronologicznie
- drzewko
Sortuj:
- od najstarszych
- od najnowszych
Czas na samozatrudnienie (17)
Przeczytaj artykuł, którego dotyczy ten temat-
16.04.2011 (08:34)
-
16.04.2011 (08:50)Najbardziej podobają mi się ludzie, którzy ufają "na słowo" swoim szefom: załóż firmę, będą zlecenia, będę za Ciebie płacił ZUS", a później budzą się z ręką w nocniku... A są na tyle bezradni, żeby działać na konkurencyjnym rynku.
-
16.04.2011 (09:01)Możliwości odliczeń to bajeczki, zwłaszcza kiedy druga strona wyposaży samozatrudnionego w auto służbowe. Wtedy kosztów paliwa nie ma, faktura z wynagrodzeniem jest okrągła i taki sam podatek. Część czynszu jako koszt-śmiechu warte. Wpadnie pan(i) ze skarbówki i stwierdzi że korzystam np. nie z 30% powierzchnia tylko 15% i zwracaj "nadmiar" odliczenia ze słoną nawiązką. Bardzo szybko kończą się inwestycje zmniejszające podstawię opodatkowania (chyba, że ktoś kupuje co miesiąc komputer) i rosnące kwoty podatków kompensują państwowej kasie stałą składkę do ZUS-u.
-
16.04.2011 (09:35)Samozatrudnienie : TAK ale tylko z własnym pomysłem i we własnej firmie :D Pracując w firmie na etacie zarabiałem 40 tysięcy rocznie, pomyślałem, pogłówkowałem i otworzyłem własną działalność i zarabiam teraz około 200 tysięcy rocznie czyli opłaca się :D
-
16.04.2011 (09:55)KOLEJNA OBŁUDA I MARZENIA ŚCIETEJ GŁOWY SAMOZATRUDNIENIE NIGDY W TO BYM SIE NIE PCHAŁ I WIEM CO MÓWIĘ NIE MASZ URLOPU A JAK MASZ TO JESZCZE MUSIŚZ PONOSIĆ KOSZT ZUS ITP I Z WSZYSTKIM JEST POD GÓREKĘ JESDNOSOBOWA DZIAŁALNOŚC I JESZCE KSIEGOWA POTRZEBNA TO JUŻ JEST GŁUPTA!!
-
16.04.2011 (10:52)bankructwo murowane w 110%
Bo skąd niby weźmiesz kredyt na rozwój działalności a dotacje trzeba i tak zwrócić.
Nie ma nic za darmo.
Na dzień dobry masz dług.
-
16.04.2011 (11:04)kpiny.. zeby sie samozatrudnic odrazu musisz miec haracz na ZUS, w innych krajach obowiazuje nawet roczna abolicja. Nie robcie sobie kpin z ludzi..
-
16.04.2011 (11:30)Autor napisał: "Zdarza się, że pracodawca proponuje pracownikowi założenie przez niego własnej działalności gospodarczej, a jednocześnie nakłada na niego różne obowiązki. Chce np. by pracownik stawiał się w siedzibie firmy, pracował w określonych godzinach, pod kierunkiem przełożonego i w sposób przez niego określony. Pamiętaj, że takie postępowanie pracodawcy jest niedozwolone i narusza prawo!"
Jeżeli to prawda to w jaki sposób pielęgniarki mogą pracowac na tzw samozatrudnieniu? -
16.04.2011 (14:25)~polakSamozatrudnienie : TAK ale tylko z własnym pomysłem i we własnej firmie :D Pracując w firmie na etacie zarabiałem 40 tysięcy rocznie, pomyślałem, pogłówkowałem i otworzyłem własną działalność i zarabiam teraz około 200 tysięcy rocznie czyli opłaca się :DTo daj namiary na tamten etat!
-
16.04.2011 (16:45)samozatrudnienie , to załozenie sobuie powrozu na szyi......
wiem co pisze.
Teraz gdy wielkie koncerny połozyły łape na wszystkim, małym firmom ( a juz tym samozatrudniajacym sie jednoosobowym ) jest ciezko przetrwac rok na rynku....a jak nie masz kasy , to daj sobie spokój.
Dotacja tak a i wszem ale jak naprawde widzisz kokosy na własnej działalnosci, bo jak nie , to nie zyj marzeniami, bo co miesiac ok 10tego i 25 tego beda cie przesladowac Twoje marzenia o spokoju, wolnosci, itp.
Samozatrudnienie jest dobre dla adwokatów, ktorzy to maja multum petentów, lekarzy , itp masci.
Jak chcesz babrac sie w innym fachu, zadaj sobie pytanie ,czy moj pomysł ma siłe przebicia na tak juz zapchanym rynku pracy i wyzyskiwaczy i czy twój kontrachent( ewentualny) bedzie w terminie płacicł swoje rachunki, bo jak nie to ZUS i US zedra z Ciebie ostatnie gacie , jak nie terminowo bedziesz płacił swoje podatki ich nie interesuje czy masz , czy ci płaca,ty masz poprostu płacic i płakac....!!!!
Uwazam ,ze bez łaski ZUS powinien wynosic 360zł dla kazdego kto prowadzi DG a reszte pieniedzy powinien odkładac na własne konto aby miec pewnosc ,ze na starosc beddzie miał na chleb ze smalcem:-))) a nie na eutanazje, jak jest teraz przy nowym systemie emerytalnym.
Dlaczego w 1999roku Minister pracy , nie powiedziała ,ze te indywidualne konta to sciema, ze po nich bedzie nas satac na pawulon aby sie nie meczyc przez reszte emerytury :-)))
Reasumujac...nie dajcie sie wrobic w samozatrudnienie. -
16.04.2011 (16:53)...
Spróbowałem od początku marca, zwykły handelek art. tech - od firmy do firmy... w woj. pomorskim , gdzie jest b. duża konkurencja...
i w pierwszym miesiącu zarobiłem 5 tyś. - obrotu miałem ok.20 tys.
nie wiem czy to dużo czy mało ale jestem zadowolony...
owszem mam księgową która kosztuje mnie 150 zł miesięcznie...
ale trochę odwagi i wiary w swoje możliwości .... -
16.04.2011 (17:38)Niestety nasze ? panstwo jest wyjatkowo nieprzyjazne obywatelowi na wszelkie mozliwe sposoby, zaluje ze tu wrocilam. zal mi przyszlych pokolen i nie wiem czy kiedykolwiek chce spolodzic potomka w tym kraju sprzedawczykow.dobranoc
-
16.04.2011 (21:37)Właśnie wróciłem z Anglii z zaoszczędzoną kaską. Tak się zastanawiam w co by tu zainwestować, tzn. mam kilka pomysłów, lecz coraz większe obawy co do sensu zakładania działalności w Polsce. Czy wogóle warto, a może jednak wracać, tam przynajmniej prawo jest jasne i sprzyjające przedsiębiorcom. Na samozatrudnieniu w UK, płace 2,5 funta tygodniowo insurance - odpowiednik polskiego ZUS, zaś podatek płace raz w roku.
-
16.04.2011 (21:45)nie czytajcie tych bzdur!! samozatrudnienie jest korzystne dla państwa {większe składki } niż dla was {np. głodowe emerytury,faktyczny brak opieki zdrowotnej; chyba że dopłacicie grubą kasę}
-
16.04.2011 (22:22)Nic z tego 90% firm które chciały samozatrudnienia pracowników robiły to tylko po to żeby nie zawracać sobie głowy urlopami chorobowymi i tym podobnymi a kaskę wyliczali tak że się zarabiało jak na etacie więc jak firma coś takiego oferuje to jest oszust i cwaniaczek którego trzeba omijać szerokim łukiem.
-
17.04.2011 (01:01)Ja sie bardzo ciesze ,ze to jest bardziej korzystne dla pracodawcy, bo mam przez to duzo roboty, bo nie oplaca sie firmie zatrudniac dodatkowego pracownika, nadmiar pracy zleca firmie zewnetrznej, czyli mi. Dostaje fakturę VAT, zadnych dodatkowych kosztow, urlopow, chorobowych, martwienia sie o terminy ( bo jest umowa i to ja sie martwie, zeby zdazyc, bo inaczej moge nic nie dostac), placenia skladek ZUS, czy o zapewnienie roboty pracownikowi na kolejny miesiac. Ale ja za to dostaje duzo wieksza kase niz na etacie, mam kilka firm z ktorymi wspolpracuje, wiec zawsze zlecenia mam, a w ostatecznosci mogę uczestniczyc w przetargach publicznych i zaoferowac taka cena, ze ten przetarg wygram. Samozatrudnienie ma sens, ale wtedy gdy pracujemy duzo i zarabiamy duzo wiecej. Kazdy kto ma firme wie, ze pracowac mozna po 10-12 godz dziennie, nawet w weekendy, jesli jestesmy dobrze zmotywowani, oczywiscie kasą, pozniej dochodzi niezaleznosc, swoboda decydowania o tym kiedy chcemy pracowac i dla kogo, wiec trudno wrocic na etat i pracowac w sztywnych godzinach od do i sluchac polecen szefa.
-
15.01 (19:43)Na Polsacie jest taki program 'Panstwo w Panstwie" - zanim cokolwiek zrobisz obejrzyj chociaz jeden program w niedziele.