Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przepis na dobry dzień - śniadanie!

Według dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Po nocnej przerwie, dostarczenie energii w formie porannej przekąski jest bardzo istotne zarówno dla samopoczucia, metabolizmu jak i funkcjonowania organizmu.

W zależności od tradycji narodowych, posiłek spożywany po przebudzeniu składa się z różnych dań i dodatków. W jednych krajach mogą to być lekkie przekąski w formie owocowych sałatek - jak na Hawajach, lub ciężkie, konkretne dania, na które składa się pieczone mięso, smażone ziemniaki i gotowana fasola - jak w Irlandii. W Polsce jednym z najczęściej spożywanych na śniadanie dań są kanapki, jajecznica lub owsianka.

Reklama

Stare przysłowie mówi: Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak, to pozwalało dostarczyć energii organizmowi na cały dzień, stopniowo ograniczając ilość jedzenia w ciągu dnia tak, by przygotować organizm na odpoczynek w nocy, bez obciążonego żołądka. Z czasem, upodobania Polaków zmieniły się. Powstał trend, jedzenia zdrowego lekkostrawnego śniadania jednocześnie bardzo pożywnego. Śniadanie powinno być łatwo przyswajalne, dające energetyczny zastrzyk,  który pomoże nam przetrwać do lunchu. Może być urozmaicona o owoce owsianka, musli z otrębów i orzechów.

Przykładowe śniadanie:

Składniki: 100g płatków owsianych, 2 szklanki mleka, paczka suszonych owoców - Crispy Natural - Chrup ANANASA, płatki migdałów, cynamon, sól, cukier trzcinowy.

Mleko zagotować, wsypać płatki owsiane, dodać szczyptę soli. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok 15-20 minut, pod koniec dodać 2 łyżki cukru trzcinowego oraz płatki migdałów. Gdy owsianka będzie gotowa, przełożyć ją do półmiska lub na płaski talerz, a następnie posypać suszonymi owocami ananasa od Crispy Natural oraz cynamonem.

Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe śniadanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama