Przejdź na stronę główną Interia.pl

Magiczny ocet jabłkowy

Nieklarowany, prawdziwy jest drogi. A zrobienie go w domu jest tak proste! Przyda się nie tylko w kuchni…

Resztki - do lodówki


Do szklanego pojemnika - dużej miski lub ceramicznego garnka - odkładamy przez kilka dni resztki z jabłek: środki, skórki, ogryzki (bez pestek), pulpę po wyciśniętych na sok owocach. Nie skrapiamy cytryną - one powinny ściemnieć. Trzymamy je przez ten czas w lodówce! 

Reklama

Fermentacja

Szklany, duży słój wyparzamy. Resztki oczyszczamy z ogonków, gniazd nasiennych. Ważymy. Szykujemy taką samą ilość przegotowanej, chłodnej wody. Dosładzamy miodem - 2 łyżki na pół litra. Umieszczone w słoju resztki jabłek zalewamy wodą i okrywamy pojemnik tetrą. W temperaturze pokojowej przez cztery tygodnie doglądamy, czasem mieszając. Zrobiony ocet zlewamy przez gazę do wyparzonych butelek. 

W łazience i kuchni

Ocet jabłkowy jest antybakteryjny i antygrzybiczy, dlatego w nim możemy wyczyścić cążki do paznokci i nożyczki. Raz w tygodniu umieśćmy na 15 minut w szklance z octem szczoteczki do zębów. Szykując surówkę z marchewki, obmyjmy warzywo octem.

Medyczne walory

Z powodzeniem zastąpi lecznicze preparaty: załagodzimy nim, przemywając zmiany, trądzik, wykwity naskórne, łupież, obrzęki stawów, oparzenia, ukąszenia owadów. Raz w miesiącu zróbmy nim płukankę do włosów.

Przechowywanie


Ocet trzymajmy w ciemnych, dobrze zamkniętych butelkach, w chłodnym miejscu.

Ważne

Tani, ze sklepu, to niestety szkodliwy dla zdrowia ocet spirytusowy. Ale on nadaje się do czyszczenia, polerowania itd.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje