Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak nie marnować jedzenia

Marnowanie żywności to problem, który dotyczy większości z nas. Według badań co roku wyrzuca się około 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. Jak sobie poradzić z tym problemem? Oto kilka wskazówek.

Ziemniaki

Ziemniaki kupowane w większych ilościach powinny być przechowywane w ciemnym i dość chłodnym miejscu (np. w piwnicy). Najlepszą temperaturą do przechowywania jest 7- 10 st. Celsjusza.

Reklama

W tej temperaturze ziemniaki będziemy mogli przechowywać przez wiele tygodni. Pamiętajmy również, że pomieszczenie powinno być suche.

W przeciwnym razie ziemniaki zepsują się w przeciągu kilku dni.

A co zrobić w przypadku, gdy z obiadu zostanie nam solidna porcja ziemniaków? Te śmiało warto wykorzystać na drugi dzień do kopytek lub pierogów ruskich.

Na kolację dobrym pomysłem będzie również obsmażenie ich na patelni.

Dodatkowo obficie obsypane ulubionymi ziołami lub przyprawami mogą stać się smaczną przekąską. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje