Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak dbać o parowar?

Możemy wydłużyć jego życie, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Po każdym użyciu!

Reklama

Parowar myjemy po każdym gotowaniu! Rozłóżmy go na najdrobniejsze części. Jeśli koszyczki mają ruchome dna, wyjmijmy je. Z części z grzałką i programatorami również wyjmujemy zaślepki, filtry.

Ręcznie

Części parowarów z elektronicznymi programatorami można myć w zmywarce. Ale róbmy to ręcznie - wydłużymy ich życie.

Bez chemii

Tacki oczyszczamy szczotką z twardym włosiem. Jeśli za mocno przywarły resztki jedzenia, odmaczamy w wodzie z dodatkiem sody. Płuczemy pod bieżącą wodą.

Serce

Grzałka to serce, parowaru. Kamień nie może się osadzać na nim! Po kilku użyciach, wlejmy roztwór 2 szklanek wody i jednej octu i nastawmy parowar na 15-20 minut. Potem dolejmy wrzątku i zostawmy na 2 godziny. Wylejmy i opłuczmy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje