Reklama

Zimowe ogrody

Lubisz świeżą natkę pietruszki, szczypiorek, melisę?

O tej porze roku spożywaj je jak najczęściej. Codzienna porcja zieleniny powinna być nieodłącznym składnikiem menu każdego - od kilkulatka po seniora. Oprócz cennych właściwości antyoksydacyjnych, szeregu witamin i naturalnych substancji o działaniu antybiotycznym (allicyna w czosnku), wszystkie dostarczą chlorofilu, który oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia transport tlenu w naczyniach krwionośnych i wzmacnia odporność. Chlorofil także reguluje poziom cukru i ciśnienie tętnicze, ułatwia odchudzanie, poprawia wygląd cery, usprawnia pracę jelit, a nawet działa antynowotworowo.

Reklama

Cebula i czosnek

Obierz cebulę i ząbek czosnku z łupin. Umieść je w doniczce z wilgotną ziemią w nasłonecznionym miejscu. Podlewaj je często, ale skąpo. Szczypiorek cebuli i czosnku walczą z wolnymi rodnikami, mają właściwości antybiotyczne, wzmocnią też odporność.

Melisa

Łatwa w uprawie i niezastąpiona na chandrę. Uspokoi, ułatwi zasypianie, uśmierzy ból głowy. Świeże listki można parzyć jak herbatę lub dodawać do sałatek. Warto pić ją profilaktycznie przeciw miażdżycy. Melisa skutecznie zwalcza wirusy i bakterie. Świeże zioła to codzienna porcja witamin, minerałów i chlorofilu.

Aloes

Miąższ lub sok 3-letniego aloesu przyspiesza gojenie ran, zmniejsza zaczerwienienie po oparzeniu i trądzik. Stosowany wewnętrznie wspiera układ odpornościowy. 1 łyżkę siekanego aloesu połącz z 2 łyżkami miodu, powoli zagotuj, odstaw na dobę, znów zagotuj, ostudź i przecedź. Stosuj 2 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkiem.

Pietruszka

Natkę pietruszki zrywaj i rozdrabniaj palcami. Natka da nam żelazo, które zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Od ilości żelaza zależy bowiem nasza odporność.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy