Reklama

Żeby nabiał się nie zepsuł

Dzięki tym sposobom produkty dłużej zachowają świeżość.

Mleko: pasteryzowane przechowuj w lodówce kilka dni, najlepiej w szklanej butelce lub słoiku; UHT - przed otwarciem można przechowywać nawet pół roku poza lodówką, ale w temp. nie wyższej niż 25 stopni Celsjusza, po otwarciu - najwyżej dwa dni w lodówce. 

Jogurt i śmietanę trzymaj tylko w lodówce. Śmietanę 30 i 36 proc. można zamrozić. 

Ser żółty najlepiej przechowywać w temp. 8-15 stopni. Najlepiej owinąć go pergaminem i trzymać na środkowej półce w lodówce. Nie wkładaj go to torebki foliowej, bo nie będzie mógł "oddychać" i zapleśnieje. 

Reklama

Biały trzymaj w zamykanym pojemniku. Spożyj w ciągu 48 godzin od otwarcia fabrycznego opakowania. 

Jaja trzeba zjeść w ciągu maksymalnie miesiąca - od daty zniesienia, a nie zapakowania! W lodówce ułóż je ostrym końcem do dołu - będą dłużej świeże. 

Masło można trzymać do 3 dni poza lodówką w osolonej wodzie, co dzień zmienianej. Można je też zamrozić.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy