Reklama

Wiosenny stół

​Wokół niego gromadzi się cała rodzina, dlatego tak ważne jest, by nakrycie stołu zachęcało nie tylko do wspólnego ucztowania, ale i wprowadzało miłą atmosferę.

Oto kilka wskazówek.

Kolorowo, ale z umiarem

Żółty (symbolizuje radość i życie), biały (oczyszczenie) i zielony (nawiązuje do budzącej się przyrody) to tradycyjna tonacja wielkanocnego stołu. Ale możesz ją uzupełnić o pastelowe barwy, które aktualnie są na czasie. Nie da się jednak wykorzystać wszystkich na raz. Zdecyduj się maksymalnie na 3 główne barwy, wtedy aranżacja będzie harmonijna i gustowna. 

Jeśli wybierzesz pastele, pamiętaj, że odcienie zieleni  ładnie łączą się z pudrowym  różem, pastelowym fioletem  lub rozbielonym błękitem.

Tradycyjna, słoneczna wersja stawia na zielenie i żółcie. W takim wydaniu idealnym dopełnieniem jest dużo bieli. Całość wygląda lekko, świeżo i bardzo wiosennie. 

Jeszcze bliżej natury. Bazie w dzbankach, dużo zieleni, ptasie gniazdka z pisankami... Minibukiety lub rzeżucha i szczypiorek w wydmuszkach będą tu idealnie pasować. Do tego drewniane akcenty. Taki stół możesz urozmaicić kolorowymi dodatkami  lub wprost przeciwnie - zachować wszystko stonowane.

Reklama

Obrus i cała reszta

Jeśli szukasz bezpiecznego rozwiązania dla swojej kompozycji, wykorzystaj uniwersalną biel. Obrus i zastawa w tym kolorze dopasują się do każdego wystroju. A gdy musisz użyć dwóch różnych kompletów, bo szykuje się duży  zjazd rodzinny, ustaw talerze naprzemiennie, raz z jednego,  raz drugiego zestawu. I pamiętaj, we wnętrzu i na stole nie może zabraknąć świeżych kwiatów. Można zasiąść do stołu.             

IK

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy