Reklama

Szparagi. Jak się z nimi obchodzić?

Coraz częściej i chętniej je kupujemy, ale nadal nasza wiedza jest znikoma. Szparagi. Jak zachować ich świeżość?

Test świeżości 

Świeże szparagi są jędrne, a przy pocieraniu o siebie piszczą. Ich obcięte końce są gładkie, soczyste i błyszczące, a jeżeli wbijemy w nie paznokieć, to wypłynie z nich sok. 

Ponownie jędrne Nie obrane szparagi, które mają już kilka dni i utraciły jędrność, będą ponownie świeże i łatwo dadzą się obrać, jeżeli włożymy je na co najmniej godzinę do zimnej wody. 

Nie gorzkie 

Do gotujących się w garnku szparagów dodaję kawałek białego pieczywa, które wchłonie gorzkie substancje. Dzięki temu po ugotowaniu będą łagodniejsze i bardziej aromatyczne. 

Reklama

Przechowywanie 

Aby nieobrane szparagi zachowały świeżość nawet przez cztery dni, zawijam je dokładnie w wilgotną bawełnianą ściereczkę i wkładam do lodówki.



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy