Reklama

Świeże pieczywo

Gdy zdarzy ci się kupić za dużo pieczywa, odpowiednio je przechowuj, aby jak najdłużej pozostało świeże.

Nadmiar możesz zamrozić. Przed umieszczeniem w zamrażarce włóż pieczywo do foliowego woreczka. Chleb najlepiej pokrój. Łatwo wtedy oderwiesz potrzebną liczbę kromek.

Przez trzy dni pieczywo się nie zeschnie, jeśli będzie przechowywane w zamkniętym chlebaku. Pojemnik powinien mieć otworki umożliwiające dopływ powietrza. Bez nich chleb i bułki szybko spleśnieją. Chlebak nie może też być dużo większy od bochenka, aby pieczywo zbyt szybko nie sczerstwiało.

Chleb i bułki najdłużej pozostaną świeże w drewnianym chlebaku. Najlepiej bambusowym, odpornym na wilgoć i pleśń. Dobre są też ceramiczne pojemniki, ponieważ utrzymują stałą temperaturę i chłoną wilgoć.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy