Reklama

Ratujemy garnki i inne sprzęty kuchenne

​Nawet najlepszej gospodyni zdarza się przypalić garnek. Pierwsza myśl? Zalać go gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i zostawić na parę godzin, a nuż brud odmięknie. Gdy to nie poskutkuje, trzeba wyrzucić, kupić nowe... Ależ skąd! My pomożemy ci je uratować.

I to za mniej niż 3 złote.

Przypalone garnki ze stali nierdzewnej wyczyścisz: solą kuchenną - dno garnka posyp grubą warstwą soli. Postaw na gazie i podgrzewaj tak długo, aż sól zbrązowieje. Zetrzyj ją papierowym ręcznikiem, a naczynie umyj w wodzie z detergentem. Napojem typu cola (może być odgazowany) - colę wlej do garnka na wysokość  kilku centymetrów, gotuj na wolnym ogniu 15-30 minut, potem gąbką usuń przypalenia, umyj płynem do naczyń. Tabletką do zmywarek - wrzuć tabletkę do garnka, następnie zalej wrzącą wodą na wysokość 2 cm.  Mieszankę pozostaw na całą noc, rano umyj garnek jak zwykle i nie dziw się, że zabrudzenia znikną. 

Reklama

Osadzający się kamień na garnkach ze stali nierdzewnej usunie ocet - jeśli w garnuszku często gotujesz wodę, np. na herbatę, raz na tydzień wlej do niego pół szklanki octu, dopełnij gorącą wodą z kranu i pozostaw na godzinę. Potem umyj płynem do naczyń. Dokładnie wypłucz. Zapobiegniesz osadzaniu się kamienia.

Przypalonego garnka aluminiowego nie szoruj ani grubą solą, ani sodą, bo uszkodzisz warstwę emalii. Wlej do garnka wodę, włóż ryż w torebce i gotuj, aż spalenizna zniknie (ryż ma niezwykłe właściwości absorpcyjne). Torebkę z ryżem oczywiście wyrzuć.

Kamienny garnek po kiszeniu kapusty albo robieniu żuru wciąż nieładnie pachnie? Napełnij go bardzo gorącą wodą, wsyp sodę oczyszczoną (3 łyżki sody na 1 litr wody). Dolej tyle octu, ile było sody, oraz kilka kropli płynu do mycia naczyń. Zostaw przynajmniej na 3 godziny. Potem umyj płynem do naczyń i wypłucz.

Blaszki do pieczenia ciast, które mają ślady rdzy, posyp gruboziarnistą solą kuchenną. Po kwadransie zacznij pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie. Blaszki umyj płynem do naczyń i starannie wysusz, by zapobiec powstawaniu rdzy.

Aby odświeżyć pokryte nalotem sztućce ze stali nierdzewnej, włóż je do wody, w której gotowały się ziemniaki. Pozostaw na 10 minut, potem przemyj w wodzie utlenionej, wytrzyj do sucha i wypoleruj irchową szmatką. 

Pokryte rdzą noże czyść przekrojoną cebulą maczaną w cukrze pudrze. Opłucz zimną wodą i wytrzyj do sucha.

Rdzawe plamki na tarce do warzyw posyp sporą ilością soli kuchennej, skrop sokiem z cytryny. Po 2 godzinach usuń sól, tarkę umyj płynem do mycia naczyń, wypłucz i wytrzyj.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy